Expertpanel: USA avgör den svenska ekonomin

Sveriges framtida utveckling, såväl vad gäller tillväxt som kurserna på Stockholmsbörsen, styrs i princip helt och hållet av hur pass djup coh allvarlig avmattningen i den amerikanska ekonomin blir. Det var fyra av landets mesta makroexperter rörande ense om i panelen under Veckans Affärers börsdag. Men det var också nästan det enda.

Monumental osäkerhet om såväl den amerikanska ekonomin som utvecklingen på den svenska börsen. Det var den enda slutsats som kunder dras när några av landets främsta nationalekonomer samlades för att diskutera den svenska ekonomins utveckling.

Trots att Ulf Jakobsson, Industriens Utredningsinstitut, Hans T:son Söderström, VD SNS, Sandro Scocco, ekonom på LO och Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbankens påannonserades som ”Sveriges mest kvalificerade spågubbar” var det ont om konkreta spådomar när de slog sina huvuden ihop.

Generellt sett var de dock betydligt mer oroliga för Sveriges framtid än vad finansministern Bo Ringholm tidigare tillåtit sig vara. Avmattningen i den amerikanska ekonomin var huvudnumret för diskussionen, och resonemangen om dess djup, längd och eventuella konsekvenser för Sveriges ekonomi många, långa och spretande.

Mest pessimistisk var Hans T:son Söderström. ”Att det går bra för Sverige jämfört med resten av EU-länderna framhålls ofta som något vi ska vara stolta över, men faktum är att EU är en usel jämförelsenorm. EU har släpat efter den amerikanska tillväxten alldeles för mycket för att vara något föredöme och inte skapat sig tillräcklig växtkraft på egen hand”, sa Hans T:son Söderström.

”När vi nu ser ett stopp i den amerikanska ekonomin och vi får en försträkning av euron gentemot dollarn betyder det dessutom att vi har sämre konkurrenskraft gentemot utomeuropeiska marknader. Vi tappar alltså både loket i världsekonomin och ställs samtidigt inför försämrade förutsättningar på hemmamarknaden. Jag har svårt att se ett gynnsamt scenario framöver.”

Sandro Scocco, ekonom på LO, var inte lika negativ till den framtida utvecklingen. ”Greenspan har visat sig vara alert på att vilja motverka ett scenario som slutar i börssmäll och förstår att det är mycket som står på spel i och med den amerikanska ekonomin. Och oavsett hur kännbar den amerikanska ekonomins svacka blir har Sverige egna ben att stå på”, sa Sandro Scocco.

”Vi talar fortfarande om en tillväxt på drygt 3 procent, och det är ingen av oss som tror att den kommer att sjunka till 1 procent. Det är viktigt att vi inser det och att vi förstår att det finns saker vi kan göra på egen hand; öka arbetskraftsutbudet genom att till exempel släppa in invandrare i arbetslivet, rätta till den regionala obalans som finns och som är ett hot mot tillväxten och ta tag i de stressrelaterade ohälsoproblem som brer ut sig.”

Ränteområdet spåddes en lugn framtid av en påfallande enig panel, och ingen pekade ut vare sig en höjning eller sänkning av den svenska räntan som särskilt trolig. ”Den automatiska avmattningen gör att Riksbanken inte lär behöva gripa in”, sa Sandro Scocco och fick medhåll av Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström, som för övrigt var den som stod för det mest positiva scenariot.

”Det mest sannolika är att vi går in i en svacka. Jag tror inte att det handlar om någon långvarig recession och ser ingen anledning att hissa varningsflagg. Givet att vi inte står för en finansiell katastrof, vilket jag inte tror, och mot bakgrunden att år 2000 var så pass dåligt tror jag även att år 2001 blir ett bra år på den svenska börsen.”

Frågan om exakt hur bra vågade han dock, helt i linje med debattens allmänna anda, inte svara på.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.