Explosionsartat intresse för yoga

Smidighet, styrka och minskad stress. Yogan har slagit igenom på bred front.Platinum berättar om träningsformen med tusenåriga rötter.

Klockan är 07:00 en onsdag i februari 2016. En grupp personer står i en studio i centrala Stockholm och genomför ett pass ashtangayoga – en modernare och mer dynamisk yogaform som bygger på en serie kroppsställningar (eller ”asanas” på sanskrit). Det är ledningsgruppen för detaljhandelsföretaget Indiska som tillsammans gör ett entimmespass före morgonens ledningsmöte. En av deltagarna är den nytillträdde vd:n David Rönnberg. Han var tidigare vd för skobutiken Brandos och outdoorkedjan Addnature och har rekryterats för att få ordning på det krisande bolaget, som 2015 gjorde en förlust på 70 miljoner kronor. För David Rönnberg är fysisk ­träning i allmänhet och yoga i synnerhet ingenting nytt.

Han har tidigare haft en ersonlig yogatränare och under tiden på Addnature lät han ledningsgruppen träna thaiboxning ihop regelbundet. På Indiska införde han direkt ett yogapass i veckan på ledningens schema.

– Det var en pressad situation på Indiska med många förändringar. Idén fick ett positivt mottagande. Det var många som inte hade testat yoga förut. Yoga är nyttigt för att få bort stress, och träning är bra för att komma närmare varandra, i stället för att bara sitta på möten och prata siffror, säger han.

Yogatraditionen sträcker sig långt bakåt i historien och begreppet nämns ursprungligen i hinduistiska skrifter redan före vår tideräkning. Inom hinduismen brukar det yttersta målet med yoga (som kan involvera allt från meditation till mer fysiska rörelser) traditionellt beskrivas som föreningen mellan atman, den individuella själen, och brahman, världssjälen. Yogan spreds under 1900-talet till USA och Europa – men då ofta utan de religiösa undertonerna. Också i Sverige har intresset vuxit kraftigt, i synnerhet på senare år. Det är i dag svårt att få fram statistik över antalet svenska yogautövare, men enligt Peter Munteanu, grundare av bolaget Yogobe (som bland annat säljer instruktionsvideor) och ansvarig för Nordiska Yogalärarförbundet, har siffran ökat rejält.

En undersökning från amerikanska organisationen Yoga Alliance och magasinet Yoga Journal visar att antalet utövare i USA ökade från 20 till 36 miljoner mellan 2012 och 2016. Peter Munteanu säger att ökningen är ungefär densamma i Sverige. Baserat på Yogobes medlemsstatistik finns det i dag uppskattningsvis 3 500 yogalärare som vardera möter cirka 200 unika utövare årligen. Det blir ett utövarantal på 700 000 personer.

– Yoga får en allt viktigare roll i vårt samhälle som en motvikt till ökat stillasittande och psykisk ohälsa, säger Peter Munteanu.

Allt fler yogastudios runtom i landet erbjuder yogapass för företag. En av dem är Yogashala i centrala Stockholm. Lisa Lalér, som har tränat yoga i drygt 16 år och som är auktoriserad instruktör från KPJ Ashtanga Yoga Institute i indiska Mysore, är studions huvudlärare. Hon berättar att yogapassen för företag har vuxit i popularitet. Antingen kommer läraren till en konferens eller till kontoret, eller så besöker bolaget studion. Hon säger också att yogan som träningsform har flera fördelar. Å ena sidan är den ett effektivt botemedel mot en stillasittande tillvaro, eftersom den gör kroppen starkare och smidigare. Å andra sidan kan den reducera stress, eftersom fokus läggs på andningen.

– För tio år sedan trodde många att vi hade nått kulmen av intresset. Men det har fortsatt att växa explosionsartat. Jag tror att det beror på att vi är stressade och inte har tid att ta hand om oss själva. Många längtar efter något annat än bara fysisk träning och är intresserade av den mentala biten med yoga, säger Lisa Lalér.

Den som besöker en yogastudio kommer förmodligen märka att det är fler kvinnor än män i salen. Denna obalans börjar dock minska.

– Killar som inte riktigt vet vad yoga innebär tycker nog att det är lite flummigt och att det inte är något för män. När de har provat får de dock en större förståelse och vi ser att det blir fler killar i alla åldrar som kommer, säger Lisa Lalér.

David Rönnberg och resten av Indiskas ledningsgrupp praktiserade yoga fram till i somras. Sedan dess har de kört thaiboxningsrelaterad träning. Tanken med yogan, berättar han, var att den skulle fungera som en introduktion till mer fysisk träning.

– Tjusningen med yoga är att man kan hitta lugnet och vila hjärnan. Vid slutet av passet ligger man på mattan och är väldigt trött, men efteråt har man ändå mer energi än vad man hade före passet. Det är väldigt intressant, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight