Extrautdelning bra börsbränsle

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen drar ifrån index i börsoron. En av vinnarna är Nobia.

Börsoron har satt sina spår även i den mer defensiva Avkastningsportföljen. Avståndet mot index har dock utökats till drygt 4 procentenheter och portföljen har alltjämt positiv avkastning sedan start. Nedan syns portföljen vid lunchtid på torsdagen.

avksport_8 feb2018.PNG 

Extrautdelning i Nobia

Ett av glädjeämnena senaste veckan var köksbolaget Nobia som steg över 9 procent på bokslutet i tisdags, när börsen föll 2 procent. Det stora utropstecknet var att styrelsen föreslog en extrautdelning, vilket ger en total utdelning på 7 kronor per aktie. Utdelningen möjliggörs av en nästan obelånad balansräkning (nettoskulden inklusive pension är 77 miljoner kronor).

Justerat för att Nobia kommer att makulera större delen av de aktier som återköpts är det cirka 1,2 miljarder kronor som delas ut till aktieägarna, ungefär två gånger bolagets fria kassaflöde. Fjolårets kassaflöde tyngdes dock av kraftigt ökad rörelsekapitalbindning i Storbritannien. I år och nästa år bör Nobia kunna generera kring 1 miljard i fritt kassaflöde, vilket innebär att balansräkningen vid nästa årsskifte lär vara i mycket gott skick, under förutsättning att inget förvärv sker.

Efter utdelningen handlas aktien till ett p/e-tal på bara drygt 10, en nivå som bedöms klart attraktiv på en dyr börs.

Råvarupriser pressar Lindab

Torsdagens bokslut från Lindab var som väntat ingen kioskvältare. Bolaget uppvisade visserligen fortsatt god organisk tillväxt (+7 procent), men råvarupriser fortsatte att tynga och innebar dålig hävstång på resultatet. Det justerade rörelseresultatet ökade med 6 procent. Enligt ledningen har dock prisökningar aviserats under kvartalet och dessa kommer få effekt ”under de första månaderna 2018”.

I våra ögon är Lindab ett längre case där bolaget successivt kommer att röra sig närmare en normal lönsamhet. Och då är aktien försiktigt värderad. Som grädde på moset kommer renodlingen mot ventilation göra koncernen mer fokuserad och höja lönsamhetspotentialen.

Utförsäljningarna av icke-kärnverksamhet kommer att trycka ner nettoskulden (1,3 miljarder kronor vid årsskiftet) ytterligare. Det ger den nye vd:n Ola Ringdahl större möjligheter till en förvärvsbaserad tillväxtresa. Ringdahl väntas tillträda senast i juli.

Bennet fortsätter köpa

Getinges och Arjos huvudägare Carl Bennet fortsätter att öka i den ifrågasatta medicinteknikduon. Totalt har cirka 600 miljoner kronor investerats i Getinge och omkring 70 miljoner kronor har investerats i Arjo på bara några dagar.

Detta sker samtidigt som Getinge är rekordblankad, enligt ägartjänsten Holdings. Nära 5 procent av aktierna är blankade.

Kortsiktigt har blankarna givetvis haft helt rätt. Problemen har hängt kvar och Getinge-aktien har utvecklats riktigt svagt. Men om problemen är så enorma – varför skulle Bennet öka så kraftigt?

Bortsett från nuvarande köp och de Bennet gjorde i höstas så har han faktiskt inte köpt aktier i Getinge på minst tio år (nyemissioner exkluderade), enligt Holdings.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.