”Fabege rycker närmare nyemission”
Piggvaren varnar för “fulemissioner”
Tiden går men baissen består. Det är så oerhört deppigt där ute fortfarande.
– Folk sätter sitt hopp till direktavkastningen och letar bolag med utdelning, men när kupongerna har fallit så kommer det inte finnas något tema kvar. Jag skulle inte bli förvånad om OMXS30-index bottnar nära 400 någon gång i juni, innan det vänder, säger en av stans tyngsta aktieaktörer som har varit lika baissig i ett och ett halvt år. Aj, aj. En sättning med 30 procent till, alltså.
Och nyemissionerna är ett gissel. En silverrygg med gott minne påminner om 1990-talet då börsbolagen drog in runt 10 procent av marknadsvärdet i emissioner. Men inget ont som inte för något gott med sig. Corparna får mycket att göra igen.
– Vi räknar med 30-35 nyemissioner på börsen i år. Många håller redan på och förbereder och räkna med att det ofta blir “fulemissioner”, säger en piggvar med dijonhollandaise.
Det är emissioner utan företräde för aktieägarna där mäklarna helt enkelt ringer runt till institutioner och sätter hela emissionen innan det ens är känt att den pågår.
– Första frågan vi ställer till dem som blir uppringda är: “Vill du bli insider?” säger piggvaren.
***
Isterbandet rostar Folksam
Bankerna är förstås fortfarande i fokus i emissionssnacket. En populär ramsa runt Stureplan just nu lyder: “Alla banker gör nyemission, förutom Swedbank som gör två”. Folksam, som garanterade den första emissionen på 48 kronor, kan dock knappast vara med i nästa runda.
– Folksam är toast. De har gjort så dåliga affärer att de snart bara kan äga obligationer. Jag tycker synd om dem som har sina pengar där, säger ett isterband med dillstuvad potatis.
Och inte ens försiktiga Handelsbanken klarar sig, tror flera av Golvets vänner.
– Handelsbanken kanske slapp Baltikum, men är rätt stora i England och där verkar ju hela sektorn vara på väg att förstatligas, säger ett par handskar i dikalvskinn som menar att det inte blir något problem för huvudägaren Industrivärden att gå med i emissionen.
– Behöver de cash så säljer de något av innehaven. Ericsson borde ligga bra till. Där kan Investor bli tagare och då får I-värden 5 miljarder. Det räcker en bit och dessutom slipper de maktkampen i Ericsson, säger handskarna.
En europeisk tungviktare är dock aningen mer positiv över en halstrad röding med messmörssås.
-?Det blir nyemissioner i alla nordiska storbanker utom SHB och Danske. Bli inte förvånad om Nordea blir först av storbankerna. Och då kopplar Björn “Nalle” Wahlroos greppet ordentligt, tror rödingen.
Fastigheter är en annan sektor där det börjar tryta i kassakistorna på sina håll, enligt en vinterrock med minkpälsfoder.
– Fabege är en av dem som ligger sämst till när vakansgraderna ökar och hyrorna faller. Går det utanför det normala i en avmattning så blir det nyemission. Jag tror att det är mycket stor risk för det, säger minkpälsen och undrar vem som ska stoppa in pengarna nu när huvudägaren Brinova, Erik Paulssons bolag, är så pass pressat i likhet med tvåan i ägarförteckningen, Maths O Sundqvist.
***
Äntligen! Tungviktare ser ljuset
Efter envist letande hittade vi en Golvetvän som vågar sig på lite positiva tongångar om den framtida börsutvecklingen.
– Det är lite tidigt att tro på bottenkänning, men det finns redan några signaler. Räntespreadarna minskar och råvarupriserna är upp 10-15 procent. Så signalerna finns där, men vågar man tro på dom? filosoferar en av Stureplans tyngsta förvaltare.
Hans bästa tips är att hålla koll på amerikanska IMS. Den som anstränger sig ser att de regionala indexen för bland annat Chicago och New York vänt upp senaste månaden.
– Det finns tendenser till att inköpscheferna börjar bli något mindre negativa, och om inköpschefsindex för januari kommer in bra nu på tisdag så kommer säkert cykliskt att röra på sig. Då kan det vara värt att plocka upp lite SSAB och Sandvik.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.