Faktorerna som pressar börsen
Börserna i USA backade visserligen på torsdagskvällen, men återhämtade sig något jämfört med den europeiska stängningen samtidigt som det var överlag svag utveckling i Asien.
En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 ned med 0,1 procent, CAC 40 Index 0,2 procent högre och DAX Index terminen tappade 0,5 procent.
Börserna i New York vände åter ned under torsdagens handel efter rapportbesvikelser och svag ekonomisk statistik. Dow Jones backade 1,3 procent och tappade därmed över en tredjedel av onsdagens stora uppgång. Det var dock ändå en viss återhämtning jämfört med vid den europeiska stängningen, då Dow Jones var runt -2,6 procent. S&P stängde 1,5 procent ned och Nasdaq Composite sjönk 2,8 procent.
Finanssektorn var återigen i centrum för turbulensen på marknaden. Citigroup föll 15 procent på fortsatt spekulation om ett möjligt federalt övertagande av de pressade finansiella institutionerna, vilket skulle späda ut innehaven för befintliga aktieägare. Bank of America tappade också närmare 15 procent efter att John Thain, den tidigare vd:n för Merrill Lynch, tvingats bort från banken efter ifrågasättande om hur han hanterat Merrill Lynchs förluster.
Andra bidragande faktorer till den svaga marknaden var att Microsoft rapporterat ett sämre kvartalsresultat än väntat, vilket fick aktien att tappa 12 procent. Samtidigt kom det statistik som visade på fortsatt svag arbetsmarknad och att bostadsbyggandet i december var de lägsta sedan mätningarna inleddes 1959.
Efter stängning presenterade Google en rapport med både bättre resultat och försäljning än konsensus, vilket fick aktien att stiga med 1,5 procent i efterhandeln.
I Asien har nedgångarna fortsatt under natten och förstärktes av att både Sony och Samsung rapporterade om förluster. Nikkei 225 stängde 3,8 procent lägre.
För svensk del har Morgan Stanley höjt rekommendationen för SKF till övervikt, från tidigare jämvikt. Riktkursen är satt till 75 kronor, att jämföra med att SKF B stängde på 67:75 kronor på torsdagen. Morgan Stanley har samtidigt sänkt rekommendationen för Atlas Copco till jämvikt, från tidigare övervikt och riktkursen för Sandvik till 36 kronor från tidigare 40 kronor.
Vidare har UBS dragit ned riktkursen för Nordea till 40 kronor från tidigare 52 kronor och Citigroup har sänkt riktkursen för Husqvarna till 30 kronor från tidigare 46 kronor.
Bland övriga nyheter som kan påverka sektorer eller stämningen finns att Wall Street Journal på fredagen skriver att Pfizer för diskussioner om att förvärva branschkollegan Wyeth med hänvisning till anonyma källor med insyn i förhandlingarna. En affär skulle enligt tidningen vara värd så mycket som 60 miljarder dollar.
På fredagens agenda står preliminärt inköpschefsindex för januari från euroområdet klockan 10.00, där det sammanvägda indexet väntas fortsätta sjunka till 37,1 från 38,2 i december.
Klockan 10.30 kommer estimatet för fjärde kvartalets BNP från Storbritannien, där analytiker räknar med att BNP sjunker med 1,4 procent jämfört med fjärde kvartalet 2007. Från Storbritannien redovisas även statistik över detaljhandeln i december, som väntas ha sjunkit med 0,7 procent från i november.
Bland bolagsrapporter finns General Electric.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.