Fallande kurser på börsen

Stockholmsbörsen backade i den inledande handeln på tisdagen, tyngd av en svag utveckling på de ledande europeiska börserna där finanssektorn åter sänkte sentimentet.

Credit Suisse, som är Schweiz näst största bank, var ner hela 9,8 procent i Zürich efter att på morgonen meddelat att banken tar nedskrivningar på 2,85 miljarder dollar. Detta till följd av omvärderingar av tillgångar kopplade till tillgångssäkrade värdepapper. Beskedet kom bara en vecka efter att Credit Suisse redovisade sin rapport för det fjärde kvartalet och då tog nedskrivningar på 1,2 miljarder dollar.

Vidare föll Barclays med 2,7 procent i London efter att ha rapporterat en resultatminskning för helåret. BNP Paribas var 1,5 procent lägre i Paris efter att Sanford C Bernstein sänkt riktkursen för aktien med 18 procent med motiveringen att banker väntas redovisa mer nedskrivningar och en osäker ekonomisk utveckling.

Men samtidigt fick de europeiska marknaderna visst stöd av uppgångar i Asien under natten, där högre råvarupriser lyfte metall- och oljebolag. De amerikanska indexterminerna indikerade också en positiv öppning i New York i eftermiddag.

Klockan 10.45 var OMXS30 0,5 procent lägre till noteringen 957,2. Omsättningen uppgick till 7,0 miljarder kronor. DJ Euro Stoxx 50 var samtidigt 1,1 procent ned.

De svenska bankerna hade en blandad utveckling, men klarade sig betydligt bättre än sina europeiska kollegor. SEB A steg med 0,3 procent till 152:50 kronor, Nordea tappade 1,0 procent till 91 kronor och SHB A sänktes med 0,5 procent till 182:50 kronor.

Lundin Mining föll med 3,0 procent till 48:50 kronor efter oro kring Tenke Fungurume-licensen i Kongo. Tenke-koncessionen är det värdefullaste Lundin Mining har enligt bedömare, eftersom det är en mycket stor och rik kopparfyndighet.

– Ryktena på plats gör gällande att det antagligen finns en deal där regeringen föreslår att Freeport Mcmoran och Lundin Mining får behålla licensen för Tenke Fungurume men att det blir mer eller mindre hårda ändringar i avtalet, säger en källa med god insyn i kongolesisk politik till Nyhetsbyrån Direkt, och fortsätter:

– Den kongolesiska regeringen går en delikat balansgång. Det finns intressen i regeringen för att bolagen ska få behålla sin koncession, å andra sidan finns det en hård press från parlamentet och folket att licensen ska omförhandlas så att gruvbolagen inte får så fördelaktiga villkor.

Kinnevik B var 1,0 procent lägre till 124:50 kronor efter att bolaget redovisat sin rapport. Substansvärdet per aktie per den 31 december uppgick till 208 kronor, motsvarande siffra för tredje kvartalet var 184:30.

Kinnevikaktien gav en totalavkastning på 29 procent under 2007. Under de senaste 30 åren har aktien gett en genomsnittlig totalavkastning om 21 procent per år, skriver Kinnevik i rapporten.

Bland övriga aktier som stack ut fanns Xponcard, upp med 31 procent till 154:50 kronor efter att Oberthur Technologies lagt ett bud på bolaget. Budet ligger på 157 kronor kontant per aktie och det totala budvärdet är cirka 704 miljoner kronor.

Borås Wäveri B fortsatte upp med 18 procent till 17:60 kronor. Aktien har stigit kraftigt den senaste tiden men bolagets ordförande Stig-Arne Blom sade på måndagen att ingenting i bokslutskommunikén som läggs fram på onsdag motiverar en kraftig uppgång.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.