Familjen i fokusi jakten på chefen
Har ditt företag svårt att hitta chefer, i synnerhet till viktiga utlandstjänster? Det beror ofta på kandidatens fru eller äkta man. Som chefsrekryteraren Jacqueline Winberg, partner på Stanton Chase i Stockholm, utrycker det:
– En familj lever inte längre endast på vd:s villkor. Om ett nytt toppjobb, till exempel för mannen i en familj, innebär att hans äkta hälft måste hoppa av sin egen karriär under en period eller att barnen måste ryckas upp från sin miljö och byta skola, ja då kan det leda till att kandidaten tackar nej till jobbet.
Teknikkonsulten ÅF är ett av de företag som ser att jämlikheten gjort det svårare att tillsätta viktiga poster. Samtidigt ökar behovet av chefer på tillväxtmarknader som Ryssland, Baltikum, Taiwan och Portugal. Jonas Wiström, vd på ÅF, konstaterar att det kan vara svårt att hitta rätt folk till de viktiga jobben utanför Sverige.
– Vi ser att våra kandidater ibland tackar nej på grund av att den man är gift med inte vill flytta utomlands och därmed göra ett avbrott i sin karriär, säger Jonas Wiström.
Kaka söker maka. I ett förhållande är det sällan så att bara en av parterna är karriärsugen medan den andra kan tänka sig att ta hela ansvaret för hus och hem.
– Det är ofta så att de personer som är aktuella för ÅF har en partner som också gör karriär, säger Jonas Wiström.
Jan Jaldeland, chefsrekryterare och partner på Transearch International i Stockholm, delar uppfattningen att det kan vara svårt att hitta rätt folk till toppjobb som kräver att kandidaten måste flytta. Som han ser det är det svårast att få människor att flytta inom Sverige.
– Vi ser det ofta, en partner kan göra att en kandidat hoppar av. I princip ingen i de jämställda 60- eller 70-talistgenerationerna är intresserad av att flytta i Sverige, till en mindre ort från Stockholm till exempel, säger Jan Jaldeland. Däremot, menar han, kan det vara enklare att få en person med familj att flytta riktigt långt bort.
– Då flyttar man ofta till ett annat skatteläge, som gör det möjligt att leva på en lön. Dessutom är det lättare, och mer accepterat, att ta hjälp i hemmet i många andra länder.
Jan Jaldeland tycker att det trots allt finns sätt att övertala en attraktiv kandidat att flytta inom Sverige. Då handlar det om att hitta lösningar som gör det attraktivt för hela familjen att flytta. En rekryterare av i dag får inte dra sig för agera både husletare och skolutvärderare.
– För att få en familj att flytta kan det handla om att fixa hästgårdar och annat.
I ett rekryteringsuppdrag Jan Jaldeland arbetade med nyligen var en av kandidaterna mycket populär hos arbetsgivaren. Det aktuella jobbet innebar en flytt. Jan Jaldeland såg till att träffa hela familjen under informella former och fick då veta att ett av barnen hade särskilda behov. Dessutom hade kvinnan i familjen svårt att se hur hon skulle hitta ett bra arbete på den mindre orten. Det fick familjen att tveka till att mannen skulle ta det nya jobbet.
– Utan vetskap om familjesituationen hade vi kanske gått miste om den här chefen. Vi har varit stöd för hustrun i hennes arbetssökande och hjälpt till att hitta lösningar för boendet, säger jan Jaldeland.
Jacqueline Winberg på Stanton Chase ser också att en rekryterares uppgift alltmer har blivit att värva en hel familj, inte bara kandidaten.
– Så är det absolut. Det handlar om att båda i ett förhållande ska säga att det här jobbet passar bra i vårt liv just nu. Som rekryterare är det viktigt att vi gör vår hemläxa och även skaffar oss en klar bild av den privata situationen.
– Vi är till exempel speaking partners när det gäller jobbmöjligheter för medföljande partner.
Vid sidan av sedvanliga frågorna till de slutgiltiga toppkandidaterna: bakgrund, ledaregenskaper, språkkunskaper et cetera, har familjefrågorna seglat upp som nästan lika nödvändiga: Har du barn? Hur gamla är de? Vad gör din fru/man? Vad tycker hon/han om att du tar det här jobbet?
– Har man inte undersökt detta innan man presenterar en slutkandidat för uppdragsgivaren så kan det betala sig dyrt när det blir skarpt läge, när kontraktet ska skrivas på. Då kan det visa sig att till exempel frun inte är med på att hennes man tar ett krävande chefsjobb. Och det kan gälla en utsatt position i Sverige lika väl som en utlandstjänst, säger Jacqueline Winberg.
Samtidigt som jämlikheten mellan könen har gjort det svårare att rekrytera är det bara för företagen att gilla läget, tycker hon.
– En smart person begrundar ju sin helhetsbild. Om min äkta hälft, eller barnen, blir olyckliga om jag tackar ja till det här vd-jobbet, så kan jag inte utföra ett gott arbete. Så tänker en modern chef och det är ju klokt tänkt, säger Jacqueline Winberg.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.