Fängelsedom fastställs för von der Osten-Sacken

Svea hovrätt dömer finansmannen Bernhard von der Osten-Sacken till ett års fängelse för grovt skattebrott.

Bernhard von der Osten-Sacken har gjort sig skyldig till att inte ta upp inkomster på cirka 3,8 miljoner kronor i deklarationen. Han skulle ha betalat 1,1 miljoner kronor i skatt, enligt Realtid.

Frågan har varit om självrättelse som han lämnat in till Skatteverket 2006 varit frivillig eller inte.

Åklagaren menar att von der Osten-Sacken tagit del av uppgifterna från Mangold och Öhman om Skatteverkets utredning och därefter lämnat in självrättelse. Medan Bernhard von der Osten-Sacken menar att diskussioner förts redan under hösten 2005, det vill säga innan Mangold och Öhman tagit del information om att myndigheten inlett en granskning, skriver Realtid.

— Jag har däremot hört att de gick på tingsrättens linje. Jag har inte talat med min advokat ännu men vi får väl överklaga domen, säger Bernhard von der Osten-Sacken till Realtid.

Han har dock inte tagit del av hovrättens dom ännu.

Von der Osten-Sackens advokat ville vid en eventuellt fällande dom att den tilltalade skulle få samhällstjänst i stället för fängelse. Något Svea Hovrätt inte hörsammat.

Jim Engelau och Björn Ulvgårdens vittnesuppgifter styrker heller inte von der Osten-Sackens uppgifter om att han diskuterat en självrättelse under en längre tid, enligt domen.

Bernhard von der Osten-Sacken döms till ett års fängelse av Svea Hovrätt. Samma straff som Tingsrätten kom fram till.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets