Färre än hälften av väljarna stödjer M och S

För första gången sedan mätningarna startade 1979 har Socialdemokraterna och Moderaterna mindre än hälften av väljarnas stöd bakom sig. Det visar en opinionsmätning från DN/Ipsos.

Annars är opinionsläget stabilt i september jämfört med föregående månader. Sammantaget får allianspartierna 39,3 procent av väljarstödet (38,9) medan de rödgröna partierna stöds av 41,2 procent (40,3).

Stödet för Socialdemokraterna, som legat still vid omkring 27 procent sedan i maj, ökar med 0,5 procentenheter till 27,3 procent från föregående månad.

Moderaterna får samtidigt för första gången lägre stöd än vid riksdagsvalet, och backar med 1,3 procentenheter till 22,5 procent.

Bland övriga partier backar Sverigedemokraterna till 16,7 procent (17,8), medan Centerpartiet går fram till 7,1 procent (6,2) – vilket är deras starkaste notering i år.

Kristdemokraterna halkar djupare under riksdagsspärren till 3,0 procent (3,5) medan Folkpartiet avlägger distans till den med en ökning på 1,2 procentenheter till 6,6 procent.

Opinionsmätningen bygger på intervjuer med 1.201 slumpmässgt utvalda svenska medborgare över 18 år mellan tidsperioden 9-20 september. Det framgår inte om förändringarna är statistiskt säkerställda.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.