Så jobbar Mix hemliga kämpe – Svenskt Näringsliv-höjdarens många roller

Som ordförande för Timbro är Anders Kempe en tungviktare inom Svenskt Näringsliv. Samtidigt drar hans konsultbolag in tiotals miljoner på uppdrag åt både Svenskt Näringsliv och finansmannen Harald Mix. Kempe har också investerat förmånligt i nära vännen Mix bolag, samtidigt som han är en viktig dörröppnare till politiken. Afv har kartlagt vänskapsbanden och de dubbla lojaliteterna.
Så jobbar Mix hemliga kämpe – Svenskt Näringsliv-höjdarens många roller - Web
Anders Kempes konsultbolag drar in stora belopp på uppdrag åt både Svenskt Näringsliv och finansmannen Harald Mix. Illustration: Hans von Corswant

Harald Mix är affärsmannen bakom ett antal gröna megasatsningar. Batteritillverkarna Polarium och Northvolt, satsningen på grönt stål i H2 Green Steel, textilåtervinnaren Syre och värmepumpsbolag Aira.

Enbart Northvolt och H2GS har tagit in omkring 200 miljarder kronor i direkt finansiering och lån. För att få ihop kalkylen så behöver projekten omfattande direkt och indirekt stöd av skattebetalarna. Och inte minst: en omläggning av det svenska energisystemet, så att ett par fabriker i Norrbotten ska få billig el – oavsett vad priset blir för samhället i stort.

Det här reportaget handlar om hur Harald Mix förkämpe i dessa frågor gör sig en förmögenhet på att maximera nyttan av sina relationer till Svenskt Näringsliv, Moderaterna och regeringen.

En fråga som förblir obesvarad är om Svenskt Näringsliv alla 60 000 medlemsföretag förstår att deras intresseorganisation har blivit sammanflätad med Harald Mix intressen.

“En grönt kulturkamp”

Under hösten 2023 började det nybildade Skandinaviska Policyinstitutet släppa rapporter finansierade av bland andra Carl Bennet, Rune Andersson och Christer Gardell. Rapportförfattarna hade räknat på de gigantiska industrisatsningarna i Norrland och för de som intresserade sig för frågorna blev det intensiva veckor.

Särskilt intensivt lär det ha varit på Kommendörsgatan 30 i Stockholm, där kommunikationsfirman Bellbird har sitt kontor. Men så var det var också en “grön kulturkamp” som sedan flera år tillbaka utkämpades. Det var i alla fall så grundaren och största ägaren Anders Kempe talade om projekten.

Någon förståelse för att projekten kritiserades fanns aldrig enligt personer med insyn som Afv talat med.

“Allt handlade bara om att andra ville sätta dit dem. Och att de inte finns någon rättvisa i det”, säger en källa som ofta uppfattade stämningen som olustig, och ibland konspiratorisk på Bellbird.

Fakturorna för arbetet har sedan länge adresserats till Vargas-bolagen – det vill säga Harald Mix bolagssfär. Bland kunderna finns alla tidigare nämnda bolag.

Moderaten

Kempe är okänd för en bredare allmänhet, men en legend i sitt skrå. Tillsammans med MUF-vännerna Bosse Jansson och Anders Lindberg startade Kempe i mitten av 80-talet PR-firman JKL. PR-branschen i Sverige var på den tiden ännu i sin linda.

Efter en lyckosam exit ur JKL grundade han Bellbird med lite av samma moderata krydda. En av Bellbirds partners har tidigare varit pressekreterare hos Moderaterna. En annan av Bellbirds medarbetare har varit presschef hos Moderaterna och är även gift med en tungviktare inom partiet.

Kempes nära relationer med både Ulf Kristersson och Harald Mix går långt tillbaka. Detta är känd materia för personer i hans närhet och under de år som kritik riktats mot projekten har kontakterna haft betydelse, menar en källa med insyn.

“Han ansträngde sig för att hålla sina moderata relationer varma inklusive den med statsministern.”

Betydligt mindre känt inom Bellbird var att Kempe var dubbelt investerad i Vargas superprojekt. Förutom att Vargas som kund slussade in stora summor till Bellbird per år så är Anders Kempe privat tungt investerad i flera av de omsusade projekten efter att ha bjudits in att i tidigt skede investera till förmånliga villkor.

INVESTERAREN KEMPE

Person Roll på Bellbird Uppdrag i Vargas-sfären
Anders Kempe Grundare ägare Member of the Advisory Board Northvolt 2017-2019
Maria Stern Founding partner Presskontakt Vargas; Konsult hos Northvolt 2017
Jesper Wigart Partner Kommunikationschef från 2017 till 2023 hos Northvolt
Fredrik Rendel Konsult Kommunikationschef hos Polarium 2022-2023

Kempe startar Bellbird 2017. Källor beskriver Mix-sfärens uppdrag som helt centrala i uppstarten. Fakturorna de i början skickade till bolag i sfären är hörnstenen som Kempe sedan kunde bygga Bellbird på.

“Det var en sure-thing att Bellbird skulle få hantera lanserings- och brandinguppdrag om det kom ett nytt Mix-bolag. I startfasen var de bolagen extremt viktiga”, säger en person med insyn som Afv talat med.

Samma år som Bellbird startar, tecknar Anders Kempe 5 000 000 aktier i Northvolt för 200 000 kr. Samtidigt kliver han in i bolagets Advisory Board. När Northvolt lanserades 2017 fanns Anders Kempe omnämnd i det första pressmeddelandet som gick ut, där han omnämndes som en nyckelperson.

Kempes aktier är idag värda runt 20 Mkr enligt den senast kända värderingen för Northvolt.

Bellbird har växt i rasande takt sedan lanseringen. Relationen med Vargas-bolagen är ett skäl till det. Det oerhört framgångsrika bygget av varumärket Northvolt gav Bellbird stjärnstatus och har lockat in andra kunder på det gröna temat.

Kempe äger även 900 000 H2GS-aktier som han köpte runt årsskiftet 2020/2021. Givet värderingen i förra emissionen är dessa värda nästan 7 Mkr.

Afv har varit i kontakt med Harald Mix som inte vill kommentera de olika rollerna Anders Kempe spelar i ekosystemet som omgärdar hans storslagna planer. Däremot kommenterar Mix sin egen relation med Kempe, och Kempes investeringar i bolagen.

“Jag avstår från att kommentera om vad andra upplever. Men jag kan säga att min rådgivare, och vän sedan årtionden, Anders Kempe är en synnerligen klok person med hög integritet som är analytisk och faktabaserad”, skriver han i ett mejl.

“Han bidrar med  värdefulla perspektiv på ett antal olika frågor och har en unik kunskap och förståelse för det svenska näringslivet. Jag hade önskat att fler individer som deltar i debatten, eller är språkrör via media, hade samma klokskap och integritet”, fortsätter Harald Mix.

Om Anders Kempes förmånliga investeringsvillkor skriver Harald Mix:

“När vi startade Northvolt och H2GS erbjöd vi ett begränsat antal individer att investera i projektet som vid den tidpunkten naturligtvis var mycket riskfylld. I det sammanhanget fick Anders Kempe möjlighet att köpa en mindre post, precis som ett antal andra individer som jag känner stort förtroende för. Aktierna är inte del av ersättningen för de konsulttjänster som han bistår med och som han debiterar för på marknadsmässiga villkor.”

DÖRRÖPPNAREN KEMPE

Det politiska stödet för de ambitiösa superprojekten har varit mer eller mindre kompakt redan från att bolagen var skrivbordsprodukter. “Den gröna omställningen” har omhuldats från både vänster- och högerhåll i det politiska Sverige. Konstigt vore annars. Har man affärsplaner som förutsätter att hela det svenska energisystemet ritas om så kräver det tung politisk backning.

Även om det på senare tid börjat knorras mer inom till exempel Moderaterna är det tydligt att Harald Mix fortfarande är inne i värmen.

Nyligen höll Moderaterna ett slutet event för att kicka igång efter sommaren. Där fick Harald Mix dela scen med Ulf Kristersson.

Under ett internat i slutet av augusti på Steam Hotel i Västerås hade de moderata riksdagsledamöterna möjlighet att ställa frågor till finansminister Elisabeth Svantesson. Flera frågor handlade om de olika risker det offentliga tar på sig i samband med Vargas-bolagens gröna satsningar. Svantessons svar kan sammanfattas som “vi får se”.

Inställningen till projekten framstod som ganska neutral för riksdagsledamöterna. Enligt uppgift ska delar av riksdagsgruppen vara skeptiskt inställda till Vargas-projekten och de offentliga åtagandena dessa fört med sig.

Flera moderata riksdagsledamöter är däremot fortsatt positivt inställda. Till exempel Jessica Rosencrantz, gift med Per Rosencrantz som jobbar på Bellbird med titeln Director. Per Rosencrantz var tidigare kommunikationschef hos Moderaterna.

Kempes goda kontakter med borgerligheten odlades redan under sent 80-tal och tidigt 90-tal. Inom MUF knöt han band med sådana som idag räknas till det gamla gardet inom moderaterna. Så som Beatrice Ask, Gunnar Hökmark, Bo Lundgren och Per Westerberg. Trots att han inte haft någon formell roll inom partiet sedan en kort period i MUF Stockholms distriktsstyrelse är han en frekvent gäst på officiella och inofficiella M-sammanhang.

Det råder dock delade meningar om hans inflytande i partiet.

“Han förstorar nog sin egen betydelse”, säger en källa.

Förra året valdes Kempe till ny ordförande för Stiftelsen Fritt Näringsliv. En titel som bland annat innebär att han blev tankesmedjan Timbros högste chef.

Kort efter att Kempe tillträtt slutade Benjamin Dousa som Timbros VD. Därefter rekryterades Ulf Kristerssons förre statssekreterare PM Nilsson som ny Timbro-VD.

PM Nilsson har gjort det till sin profilfråga att borgerligheten måste skaffa sig en tydligare grön image.

Stiftelsen Fritt Näringslivs huvudsakliga syfte är att finansiera Timbros verksamhet. Under Kempe har Timbros tyglar blivit märkbart tajtare hållna. Finansieringsmodellen med generösa tioåriga anslag har det varit långvariga diskussioner om. Just nu lever Timbro på ettåriga anslag i väntan på besked, uppger källor.

Det innebär att Timbros VD mycket mer frekvent måste äska pengar hos sfärens beslutsfattare.

Konsulten Kempe

Samtidigt som Anders Kempe har tunga förtroendeuppdrag inom Svenskt Näringsliv/Timbro-sfären är samma sfär en mycket viktig kund för Kempes firma Bellbird.

“Han är både på kundsidan som beställare och konsultsidan som säljare”, säger en källa.

Uppdragen består, enligt flera personer Afv talat med, främst utav varumärkesarbete och positionering.

Bellbird är i princip synonymt med Anders Kempe för beställarna på Svenskt Näringsliv, enligt en källa. Många håller honom högt, men det är väldigt personberoende vilka som tar in honom. Folk som känner honom använder honom – och Bellbird.

“I den här branschen är nätverk värt otroligt mycket. Att man kan lita på den här personen, att man kan hjälpa varandra”, säger en tidigare Svenskt Näringslivs-anställd.

Olika personer har skilda uppfattning om hur stora kunder Svenskt Näringsliv är för Bellbird. Men de är eniga om att de är betydande, kanske rent av en av de största kunderna för Bellbird som omsätter 75 miljoner kronor per år.

Bellbird har särskilt jobbat med större kampanjer åt Svenskt Näringsliv, som Företagardagarna. Vid sådana här stora event upplevde Bellbird-anställda att intressena krockade. 2023 medverkade till exempel Harald Mix som talare.

“Alla som vi skulle föreslå som talare var våra kunder. Det blev väldigt kleggigt”, säger en källa och lägger till:

“Vargas kom alltid först.”

Men byrån ges också strategiska uppdrag som att staka ut Svenskt Näringslivs riktning.

“Min bild är att för vissa inom Svenskt Näringsliv är Anders lite av ett orakel. Man har anlitat Bellbird i väldigt många projekt, och flera i ledningsgruppen är väldigt aktiva beställare av hans tjänster.”

“Väldigt många av budskapen var saker som Anders kom på, som sedan serverades Svenskt Näringsliv, blev också en väldigt stor del av deras linje”, säger en källa.

“Felaktigheter”

Afv har varit i kontakt med Anders Kempe som inte vill kommentera innehållet i denna artikel, mer än att det “bygger på rena insinuationer och felaktigheter”. Han menar att det är felaktigt att beskriva honom som en viktig person på Svenskt Näringsliv.

“Det finns ingen sammanblandning av roller eller dubbla lojaliteter. Jag har integritet och min drivkraft är att jobba för ett öppnare, friare, mer växande och dynamiskt Sverige. Stiftelsen Fritt Näringsliv, där jag är ordförande, äger Timbro, men jag har ingen som helst roll i den dagliga verksamheten. Timbro är en fristående tankesmedja i ordets verkliga mening, på marknadsekonomisk grund. Varje medarbetare där svarar för sina egna åsikter”, skriver han i ett mejl.

Afv har sökt Svenskt Näringsliv för att ställa frågor kring Kempes lämplighet som ordförande i Stiftelsen Fritt Näringsliv, miljonerna Bellbird fakturerar och hans incitament till Harald Mix.

Över mejl låter kommunikationschefen Peter Isling meddela att det är “helt befängt” att tro något annat än att Svenskt Näringsliv har “hela företagsamhetens bästa för ögonen”, och att han “vet att ordföranden helt delar dessa intressen”.

Vi har sökt Ulf Kristersson via hans pressekreterare, men han har inte fått återkommit med något svar.

Sveriges skickligaste lobbyist

Kempe beskrivs av olika källor som en av de skickligaste lobbyisterna i Sverige, särskilt i sitt arbete för Northvolt och andra Vargas-bolag. Han har använt sitt omfattande nätverk i media, politiken och näringslivet, och sina strategiska förmågor, för att positionera dessa bolag framgångsrikt på marknaden.

En källa beskriver honom som en “chefslobbyist” och lyfter fram hans arbete som en som har varit avgörande för att forma den allmänna opinionen och påverka beslutsfattare i Sverige.

“Han är bara väldigt duktig på att nätverka och knyta folk till sig, men också verka som han är en maktfaktor för alla andra – vilket han också är”, säger en annan källa.

Disclaimer: Magnus Henrekson, som var initiativtagare till de kritiska rapporterna utgivna av Skandinaviska policyinstitutet, ingår i styrelsen för Affärsvärldens stiftelse.

Svenskt Näringsliv, Svenska Bankföreningen och Stockholms Handelskammare är stiftelsens huvudmän och väljer stiftelsens styrelse.

Rättelse: I en tidigare version stod att Altor fakturerats för uppdrag av Bellbird. Rätt ska vara att bolag i Altor- och Vargassfären betalat för konsultuppdrag. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du fler reportage