Färre platsannonser signalerar sämre tider

Hur det går för rekryteringsföretagen brukar sägas vara en bra konjunkturmätare. Så är det inte längre, menar branschföreträdare. Men ett tecken talar i alla fall sitt tydliga språk om att sämre tider är på gång i branschen.

Rekryterarna har ett par riktigt goda år bakom sig. Förra året ökade de som ingår i Konsultguidens rankning omsättningen med drygt 20 procent i snitt jämfört med året innan. Vinstmarginalen låg på i snitt 11 procent.

Frågan är vad som händer nu.

Rekryterare anses vara en mycket konjunkturkänslig bransch, eller ansågs vara det.

Nu hävdar röster i branschen att rekryterarna spelat ut sin roll som konjunkturmätare.

Henrik Bäckström, som är förbundsdirektör för branschförbundet Bemanningsföretagen, hör till dem som tänkt om.

–Det vi ser nu bryter mot gängse mönster på alla sätt, ett helt nytt läge, säger Henrik Bäckström.

Fortsatte öka med 24 procent

Han berättar om den senaste undersökningen som förbundet genomfört. Den visade att branschen fortsatte öka omsättningen med 24 procent under andra kvartalet i år.

–Det var femtonde kvartalet i rad med positiva siffror, säger Henrik Bäckström.

Förklaringarna bakom siffrorna är, enligt honom, flera.

–När det gäller just rekryteringen handlar det nog om att hela kakan växt, det är inte längre bara privata företag och organisationer som anlitar rekryteringshjälp, utan även offentliga sektorn. Det har skett en strukturförändring såtillvida att rekrytering har blivit något som man inte håller på med själv, säger Henrik Bäckström.

Monsterindex

Nätrekryteraren Monster Sverige har vuxit riktigt rejält under de goda år som varit. Men nu kan en avmattning vara på gång. Marknadschef Stefan Rizvi berättar om de månatliga mätningarna av antalet platsannonser, Monsterindex.

–I Sverige har vi för första gången noterat en nedgång sex månader i rad. Det är en försiktig trend neråt men den är ändå ett tydligt trendbrott, säger han.

Stefan Rizvi betonar att det trots nedgången fortfarande är rejält tryck i branschen.

–Men det finns en osäkerhet på marknaden om vart konjunkturen är på väg och det första bolagen sparar in på är expansionsplanerna, säger han.

Vem rekryterar och vem bemannar?

Bakom begreppen rekrytering och outplacement gömmer sig en ganska spretig skara av konsulter som arbetar med olika branscher och med olika sorters tjänster. Ett fåtal är stora, andra är mindre och många är mycket, mycket små. En del av dem konkurrerar hårt och andra konkurrerar inte alls.

Nätrekryteraren Monster Sveriges marknadschef Stefan Rizvi nämner ett exempel.

–Många traditionella rekryterare är våra största kunder, säger han.

Till skillnad från förra året räknas emellertid inte de stora bemanningsföretagen Manpower, Proffice och Poolia in i rekryterarbranschen. Konsultguiden har valt att plocka bort dem från årets tabell eftersom principen är att bolagen bara ska finnas med i den bransch där de har sin huvudsakliga verksamhet, det vill säga bemanning i det här fallet.

Utnyttjat de goda tiderna

Några av rekryterarna redovisar, trots de goda tiderna, låga eller negativa vinstsiffror. Bolagens förklaringar är ofta att de valt att utnyttja de goda tiderna för att investera och utveckla verksamheten.

I toppen på Konsultguidens lista ligger Mercuri Urval. Denna väletablerade rekryterare ökade under 2007 omsättningen med 15 procent men gick ändå med förlust.

Dansktalande vd:n Hanne Pihl svarar både ja och nej på frågan om hon märkt av att sämre tider stundar.

–Inte direkt och inte alls på samma sätt som förra gången då hela it-sektorn rasade samman. Det handlar med om en psykologisk effekt som gör att bolagen kanske tvekar inför att dra i gång stora kampanjer just nu, säger hon.

Att inte resultatet ser bättre ut beror, enligt Hanne Pihl, på att byrån passat på att göra investeringar. Capabillity review och business coaching är två nya tjänster som Mercuri Urval jobbar med.

Den första tjänsten kan på svenska översättas med kompetensöversikt och är, enligt informationen på Mercuri Urvals hemsida, ett sätt att skapa överblick över vilken kompetens som finns hos den befintliga personalen. Det låter onekligen som en het tjänst i sämre tider.

Viktigt att komma ihåg

Det är också viktigt att komma ihåg att både rekrytering och outplacement och ibland bemanning ingår i de siffror som redovisas i Konsultguidens lista. Även om bolagen inte särredovisar de olika områdena är det sannolikt så att outplacement dragit ner resultaten. Högkonjunkturer är sällan de bästa tiderna för företag som jobbar med omställningsprogram. Den andra sidan av det myntet är att behovet av omställning kan hålla uppe resultaten under sämre tider.

Vissa branscher bromsar

Jan Henriques, som ansvarar för K2 Search som numera ingår i Wise Group, hör till dem som fortfarande har fullt upp.

–Vi är ganska branschobundna. Det innebär att om det bromsar upp på ett ställe kan vi kompensera oss på ett annat. Men det enda stället där vi faktiskt ser en inbromsning just nu är inom bank och finans. Inom övriga segment ser vi faktiskt ingen förändring alls, säger han.

K2 Search, som i augusti 2007 förvärvades av Wise group, är framför allt specialiserat på rekrytering av chefer, säljare och andra specialister. Wise Group erbjuder sedan tidigare rekryteringstjänster inom andra delar av bolaget.

Stefan Rizvi säger att den bransch som dippat mest i Monster Sveriges undersökningar av platsannonseringen är marknads-, pr- och reklamtjänster.

–Annars är det några procent ner i nästan alla branscher. Det enda undantaget är regionen Norrland där platsannonseringen fortsätter att öka, säger han.

Nätrekryterarna borde, om några, ha växtvärk. De senaste åren har branschen slagit igenom på bred front.

Sin första lågkonjunktur

Det mesta tyder på att nätrekryterarna nu går mot sin första lågkonjunktur. Förra gången det dippade ner var branschen fortfarande i sin linda.

Monster Sverige ligger för 2007 på andra plats i Konsultvärldens rankning. Omsättningen uppgick till 140 miljoner kronor, vilket var en ökning med nästan 50 procent jämfört med året innan. Vinstmarginalen låg på 24 procent.

Någon rädsla för effekterna av sämre tider verkar det dock inte finnas, tvärtom. Stefan Rizvi tror att Monster Sverige kommer att kunna ta marknadsandelar på en svag marknad.

–I högkonjunktur när det är svårt att få tag på folk kan det behövas kompletteringar utöver våra tjänster, men i lite sämre tider hoppas vi kunna marknadsföra våra tjänster som en komplett lösning, säger han.

Konkurrenten Stepstone uppvisade ännu större växtkraft. Omsättningen ökade med nästan 100 procent under 2007, jämfört med året innan och stannade på 48 miljoner kronor.

K2 Search hade under samma år en omsättning på 32 miljoner kronor, vilket var en ökning med drygt 20 procent jämfört med 2006.

Snabbväxarna 50 plus

I resultaten för 2007 återfinns ett antal snabbväxare som under året ökade omsättningen med mer än 50 procent.

Till dessa hör den brittiska börsnoterade rekryteraren Michael Page. Bolaget har vuxit kraftigt på den svenska marknaden de senaste åren. Under 2007 ökade omsättningen med 57 procent och året innan med 62 procent.

I Storbritannien rapporterar Michael Page nu sjunkande tillväxtsiffror men Sverige tillhör, enligt senaste årsredovisningen, de europeiska länder där lönsamheten fortfarande är mycket hög.

Framtidstron verkar också vara fortsatt god. Koncernen Michael Pages företagsledning avvisade nyligen bestämt ett bud från konsultfirman Adecco.

Margaretha Levander

info@konsultguiden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.