Fast boränta frestar fler

Även om den bundna och den rörliga bolåneräntan idag ligger på samma nivå finns ingen anledning att falla för frestelsen att binda nu.

Bolåneinstituten rapporterar att fler kunder väljer bolån med bunden ränta. När gapet mellan rörliga och bundna låneräntor plötsligt har krympt och försvunnit, väljer allt fler tryggheten i en bunden ränta på rimlig nivå.

Det är nu två år sedan bundna och rörliga räntor senast var i paritet med varandra och riskpremien för den extra tryggheten var så liten som nu.Binda eller inte binda, det är alltså frågan. Och som vanligt är svaret: det beror på om du har en buffert i din privatekonomi som klarar av svängningar i räntan. Privatekonomer menar att bindning nu kan vara lämplig för hushåll med små marginaler och stora lån.

Betalar priset

”Det viktiga är vad man tror om framtiden.Vi tror inte att räntorna kommer att falla så mycket mer, varför det kan vara ett bra tillfälle att binda lånen”, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Föreningssparbanken. Hon tillägger att det finns många som gärna betalar priset för en femårig försäkring mot ränteturbulens, vilket ger en kostnad på i så fall 35 kronor netto i månaden per 100.000 kronor i lån. Hos Spintab ligger räntan på 6,20 procent (1,6 procentenheter över den femåriga statsobligationsräntan) vilket kan jämföras med en rörlig ränta på 5,60 procent.Historiskt sett har det, med undantag för några korta perioder med räntechocker, exempelvis 1979-80, 1986-89 och 1992-93, varit mer lönsamt att ha rörliga lån. Fast ränta är över tiden en dyr försäkring mot risken för att räntan stiger.

Även om försäkringen är förhållandevis billig just nu, är det högst osannolikt att de svenska korträntorna skulle rusa uppåt med tanke på den låginflationspolitik som bedrivs idag. Det kan också hända att de bundna lånen blir ännu billigare. Den amerikanska ekonomin, som alltjämt dikterar de internationella långräntorna, vacklar nämligen nu för första gången efter ett decennium av mirakulös tillväxt.

Fler räntesänkningar

De amerikanska företagen levererar svaga rapporter och fler räntesänkningar är att vänta och centralbankchefen Alan Greenspan har signalerat tydligt att det är bråttom att mota Olle i grind. Mitt emellan två ordinarie möten med Federal Reserves marknadskommitté tog han marknaden på sängen med en rejäl inledande räntesänkning på 0,5 procentenheter till sex procent.Här hemma har riksbanken andra förutsättningar att ta hänsyn till när fullmäktige ska bestämma reporäntan, den styrränta som styr kostnaden för den korta upplåningen och därmed nivån på den rörliga bolåneräntan. Tecken finns på att tillväxten i Sverige har gått in i ett lugnare skede. Detta i kombination med att USA kraftigt justerat ned sina tillväxtprognoser har lett till att riksbanken fått kritik för sin senaste räntehöjning till 4,0 procent.

Avtalsrörelsen

Risken för högre inflation överskattas medan risken för lägre inflation underskattas, menar kritikerna. Förväntningarna på en kommande räntehöjning har mattats betydligt efter den amerikanska sänkningen. Få analytiker tror på allvar att riksbanken skulle gå på tvärs mot internationell expertis och höja reporäntan mer än marginellt; på sin höjd kan det bli tal om ytterligare en åtstramning på 0,25 procentenheter. Inflationstrycket är dock måttligt för tillfället, bland annat synes avtalsrörelsens lönekrav vara under kontroll.

Att banker och andra långivare försöker ”lura” låntagare att binda sina lån är en konspirationsteori som börjar kännas förlegad. Räntesituationen är annorlunda nu jämfört med i början av 1990-talet och allmänhetens intresse för ekonomiska samband har blivit större.

Särskilda villkor

Men det är givet att hanteringskostnaden för bolåneinstituten blir lägre med längre löptider, och ett viktigt mervärde för långivarna är att skapa långvariga relationer som ger trogna kunder. Som kund bör man naturligtvis alltid jämföra villkoren hos olika långivare och inte glömma leverantörerna på internet.

Samtidigt går utvecklingen mot att bankerna i högre grad erbjuder särskilda villkor för trogna kunder, vilket gör korrekta prisjämförelser svåra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets