Fastighetsbolagens tickande bomb – då sjunker direktavkastningen 30%

Fastighetsbolagens direktavkastning sjunker med upp till 30% när man justerar för återinvesteringar och planerat underhåll. "Fastighetsbolagen är mer räntekänsliga än man tror. Det finns inte så stora marginaler i kassaflödet", säger Bo Nordlund, teknologie doktor i fastighetsekonomi.
direktavkastning

Fastighetssektorn lyfts ofta som ett tillgångsslag med ”säker” avkastning i dagens lågräntemiljö tack vare sina starka kassaflöden. Men en närmare titt visar att de svenska fastighetsbolagens driftnetton och kassaflöden inte riktigt är vad de ser ut att vara.

Alla som äger ett hus vet att man måste ta hand om det för att det inte ska förfalla. Trappräcken behöver ibland målas om, tak kan börja läcka och fönster når vid någon punkten slutet av sin livstid. Visst underhåll skapar uppenbart mervärde. Nyrenoverade badrum eller energiglas i nya fönster tillhör uppenbart en sådan kategori, och är välmotiverade tillskott till balansräkningen. Men vad som är vad är svårt, ibland omöjligt, att utläsa ur bolagens årsredovisningar.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets