Fed-chef: Dags att dra ner på tillgångsköpen

Esther George, Fed-chef i Kansas, menar att det är dags för den amerikanska centralbanken Federal Reserve att börja dra ned på tillgångsköpen.
Fed-chef: Dags att dra ner på tillgångsköpen - esther-george-wall-street-900
Esther George och New York-börsen. Foto: Jonathan Crosby /TT och Mark Lennihan/TT

Esther George sade i en intervju med CNBC att de senaste jobbsiffrorna och den stigande inflationen indikerar att det är ett bra läge att börja dra ned på tillgångsköpen.

”Det betyder inte att vi kommer att gå hela vägen till neutral eller stramare politik, men jag tror att det är ett första steg. Tecken i ekonomin just nu visar att vi kommit till den punkten”, sade hon.

Hon satte inte en specifik tid när hon anser att neddragningarna ska inledas, men indikerade att det kan ske snart.

” Jag skulle vara redo att prata om nedtrappningen förr snarare än senare”, sade hon.

Esther George indikerade vidare att en räntehöjning kan vara motiverad mot slutet av 2022, men att en räntehöjning är aktuell först när effekterna av de minskade tillgångsköpen blir tydliga.

Protokollet från Federal Reserve senaste möte visar också att centralbanken har börjat planera för att minska ned de månatliga tillgångsköpen. Marknaden reagerade negativt på uppgifterna, som var mer hökaktiga än väntat.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.