”Fed förlorar sin trovärdighet”

Det faktum att den amerikanska centralbanken Federal Reserve fortsätter upprepa att den höga inflationen är tillfällig gör att centralbanken förlorar sin trovärdighet, menar Allianz chefsekonom Mohamed El-Erian.
”Fed förlorar sin trovärdighet” - el-erian-900
Mohamed El-Erian. Foto: Kathy Willens/TT

”Jag tror att Fed förlorar sin trovärdighet. Jag har hävdat att det är väldigt viktigt att återupprätta en trovärdig röst om inflationen och att detta har långtgående institutionella, politiska och sociala implikationer”, säger han till CNBC.

Han menar att Federal Reserves ståndpunkt angående inflationen försvagar den framåtblickande guidningen.

I förra veckan kom ny statistik som visar att inflationen i USA nu är den högsta på 31 år. De amerikanska konsumentpriserna, KPI, ökade mer än väntat med 6,2% i årstakt i oktober. Väntat var en ökning med 5,9%. Även kärn-KPI steg mer än väntat till 4,6% i årstakt. Här var väntat 4,3 %.

”Vi är i en övergång där centralbankerna felkaraktäriserar inflationen. Det upprepade narrativet lyder: ’Den är tillfällig, den är tillfällig, den är tillfällig’. Den är inte tillfällig”, säger El-Erian.

Han menar att det finns beteendemässiga förändringar, där bland annat konsumenter tidigarelägger sina köp för att undvika att drabbas av leverensstörningar, som eldar på inflationen och som kommer att fortsätta under en längre tid.

I början av november gav Federal Reserve beskedet att neddragningen av obligationsköpen kommer att påbörjas i november med beloppet 15 miljarder dollar. El-Erian anser dock att Federal Reserve i december bör snabba på nedtrappningen av tillgångsköpen. Dessutom bör de börja förbereda människor för att räntorna kommer att höjas, menar han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets