Federal Reserve väntas höja med 25 punkter – men allt fler vill se ännu större höjning

Federal Reserve väntas inleda räntehöjningscykeln med en höjning med 25 punkter vid mötet i mars. Det visar Reuters enkät bland ekonomer och analytiker. Samtidigt växer skaran som ropar på höjning med 50 punkter för att dämpa inflationen, som under förra månaden nådde 40-årshögsta i USA.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: Kevin Dietsch/Pool/TT
Den högre inflationen sätter press på Federal Reserve att inte bara höja räntan utan också att börja banta balansräkningen på nästan 9 biljoner dollar.

Nu när ekonomin har återhämtat sig till före pandeminivån har alla 84 svarande i Reuters undersökning som genomfördes under 7-15 februari svarat att styrräntan höjs minst 25 punkter vid det kommande mötet den 15-16 mars. Nästan en fjärdedel av de svarande, 20 stycken, tror på höjning med 50 punkter.

På marknaden signalerar ränteterminer för mer än 50% sannolikhet för en höjning med 50 punkter.

Vidare kommer Federal Reserve i kväll att publicera sitt protokoll från mötet den 26-27 januari. Kanske dyker det då upp nya ledtrådar om hur aggressivt Fed vill gå fram med räntehöjningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco