Fega ur i kycklingbolaget

Scandi Standard uppvisar bra tillväxt, men lönsamheten hänger inte med. Rekommendationen sänks ett snäpp.

Vänta. En stark marknadsposition, en generös utdelningspolicy, en låg värdering samt trender som talade för ökad konsumtion av kyckling tillhörde faktorerna som lockade med kycklingproducenten Scandi Standard. I mitten av januari i nr 3/2016 fick aktien en köprekommendation med riktkurs 64 kronor. I juli nådde aktien riktkursen och klättrade sedan till dryga 67 kronor som högst. Efter en svag niomånadersrapport har aktien backat till nuvarande 56,75 kronor.

Scandi Standard sällar sig numera till den relativt digra skara svenska företag som upplever eller har upplevt problem på den danska marknaden, såsom Mekonomen, Bilia, Telia, Stadium och Kappahl. Ofta har det hänvisats till tuff konkurrens och så är fallet även i fallet Scandi Standard. Någon kris är det inte tal om, men lönsamhetsproblem på näst största marknaden oroar givetvis.

Vid sidan av dansk konkurrens bidrog finska flaskhalsar liksom högre kostnader i Sverige och Norge till att rörelseresultatet, justerat för engångsposter, backade med 3 procent under tredje kvartalet. Mer imponerande var den goda tillväxten på 12 procent, vilket innebär att Scandi Standard fortsätter att ta marknadsandelar. Bolagets skickliga produktutveckling är en viktig förklaring, där nya kycklingprodukter lanseras i rasande takt.

På förvärvssidan gick Scandi Standard på pumpen tidigare i år när Konkurrensverket till slut stoppade förvärvet av ­Lagerbergs. Sverigetrean såldes i stället till finska Atria som är noterat i Helsingfors. Vid sidan av ett mindre förvärv i Danmark har Scandi Standard legat lågt på förvärvsfronten i år, och lär fortsätta göra det ett tag givet att nettoskulden/ebitda ligger på 3,2, väl över målet om att ligga på 2,0–2,5.

I ett längre perspektiv är Scandi Standard ett intressant tillväxtcase, men i vårt ettåriga perspektiv är det mer tveksamt om potentialen är tillräckligt attraktiv. Kombinationen svag lönsamhetsutveckling och hög skuldsättning gör att värderingen bör vara direkt låg för att det ska vara värt risken att hoppa på. Och där är vi inte än.

Våra uppdaterade prognoser innebär högre omsättningsantaganden för 2016 och 2017, men också sänkta marginaler. Totalt sett mynnar det ut i lägre vinstprognoser. Slående är att konsensus räknar med hela 36 procents tillväxt för rörelse­resultatet nästa år. Om de nuvarande lönsamhetsproblemen skulle hålla i sig väntar rejäla prognossänkningar. På våra mer konservativa prognoser är p/e-talen väl höga för att aktien ska vara intressant. Beaktas skuldsättningen minskar aptiten ­ytterligare. Ev/ebit på dryga 16 på innevarande år indikerar mer risk än potential. Rekommendationen sänks till vänta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB