FI: Förväntar oss att bankerna stoppar aktieutdelningar

Det är viktigt att värna en stabil kreditförsörjning till hushåll och företag samt att upprätthålla en god motståndskraft i systemet, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande där de uppger att banker och kreditmarknadsbolag förväntas stoppa sina aktieutdelningar.

Coronakrisen har skapat store ekonomiska störningar och har lett till att utsikterna för den svenska ekonomin i snabb takt försämras, skriver Finansinspektionen i sitt pressmeddelande. Banker och kreditmarknadsbolag spelar då en viktig roll i att värna en stabil kreditförsörjning till hushåll och företag samt att upprätthålla en god motståndskraft i systemet.

“Under rådande omständigheter förväntar sig FI därför att dessa företag avstår från att dela ut medel till aktieägare fram tills att den stora osäkerheten kring det ekonomiska läget har klarnat”, skriver FI.

För att säkerställa att samtliga banker och kreditmarknadsbolag under FI:s tillsyn har god motståndskraft mot eventuella kreditförluster och kapacitet att upprätthålla kreditförsörjningen skickar FI därför nu ut brev till dessa bolag med uppmaningen att styrelserna omgående ändrar utdelningsförslagen och vårens bolagsstämmor beslutar att inte betala aktieutdelningar.

– Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt och stärker sin motståndskraft i det här kritiska läget, säger generaldirektör Erik Thedéen i pressmeddelandet.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här