FI överväger åtgärder mot Collector – bedöms ha brustit i kreditprövningsprocesser

Finansinspektionen begär yttrande från nischbanken Collector som en fortsättning på den tidigare inledda öppna undersökningen kring kreditprövningsprocesser för konsumentkrediter. Undersökningen som inleddes 2020 är riktad mot Collector och ett antal andra aktörer på den svenska marknaden för konsumentkrediter.
Finansinspektionen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Den 9 februari har Collector mottagit en skrivelse från Finansinspektionen vars preliminära bedömning är att banken inte har grundat sin kreditprövning på tillräckliga uppgifter och därmed inte följer konsumentkreditlagen samt Finansinspektionens allmänna råd. Myndigheten överväger därför att vidta åtgärder mot Collector, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Vi välkomnar att Finansinspektionen undersöker kreditprövningar för konsumentkrediter i Sverige för att säkerställa att branschen i sin helhet utövar god kreditgivningssed. Sund och hållbar kreditgivning är av största vikt för Collector och vi arbetar kontinuerligt för att förbättra våra kreditbedömningsprocesser”, kommenterar Collectors VD Martin Nossman.

Bolaget får tillfälle att yttra sig över Finansinspektionens överväganden och ska inkomma med yttrande senast den 2 mars.

Häromdagen meddelades att Finansinspektionen även överväger åtgärder mot branschkollegan Resurs.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.