FI ser brister i kreditprövningar av konsumtionslån

Förbättringar har skett, men Finansinspektionen, FI, ser fortfarande brister i kreditprövningen av konsumtionslån. Det framgår av årets konsumtionslånekartläggning.
Finansinspektionen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Finansinspektionen har kartlagt konsumtionslån i Sverige och sett tecken på förbättringar. De som tar konsumtionslån i dag har högre inkomster och betalar mindre för sitt lån i förhållande till sin inkomst jämfört med tidigare år. Dessutom är det färre låntagare med låga inkomster som tar stora lån.

Dock ser FI fortfarande brister i kreditprövningen. Samtidigt som andelen låntagare med underskott över tid sjunker, är det fortfarande så att var sjätte låntagare av blanco- eller objektslån och var femte med avbetalningar får underskott.

”För konsumenter med låg inkomst eller med små marginaler kan det bli svårt om man får lån som man egentligen inte har råd med”, säger biträdande generaldirektör Susanna Grufman. Det är något som vi kommer att följa noga under den kommande tiden.

Hushållslånen fortsätter stiga – FI och Konsumentverket vill utreda skuldregister

Dessutom är det allt fler som får inkassokrav. Under lånets första fem månader fick 5,7% av låntagarna ett inkassokrav, en ökning från 4,5% förra året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.