FI varnar för riskabla produkter med kryptotillgångar

Riskerna är stora i finansiella produkter som innehåller kryptotillgångar, samtidigt som skyddet för konsumenterna svagt, varnar Finansinspektionen.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Konsumenterna bör uppmärksammas på riskerna kring köp av finansiella instrument som har bitcoin eller andra kryptotillgångar som underliggande tillgång,  skriver Finansinspektionen, FI, i ett pressmeddelande.

FI har gjort en kartläggning av marknaden för finansiella instrument som har kryptotillgångar som underliggande tillgång och skriver att risken att konsumenter förlorar investerade pengar är stor. Dessutom omfattas dessa produkter inte av samma konsumentskyddsregler som gäller för flera andra typer av investeringar.

”Produkter som utgår från kryptotillgångar är olämpliga för de flesta konsumenter, om inte alla. Konsumentskyddet är otillräckligt och kryptotillgångar är svåra eller omöjliga att värdera på ett tillförlitligt sätt. Därför vänder vi oss till alla konsumenter med en varning för riskerna kring dessa finansiella produkter”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.