Finans och råvaror i fokus

Måndagen blev en tung dag för bankerna och bolagen i oljesektorn. Det senaste dygnets händelser på Wall Street dominerade.

Stockholmsbörsen föll kraftigt på måndagen i likhet med de ledande europeiska börserna efter att flera nyheter från USA i helgen skakat om finansmarknaden ordentligt. De svenska storbankerna tyngde index mest och även råvarubolagen hade en tung inledning på handelsveckan.

OMXS30 stängde ned 3,0 procent till noteringen 822,6. Omsättningen uppgick till 19,7 miljarder kronor.

– Många trodde under förra veckan, när staten var inne och räddade Fannie Mae och Freddie Mac, att man kanske inte skulle låta några större finansiella institutioner att gå omkull och helgens händelser har därmed lett till att osäkerheten har ökat. Att Fed skjuter in mer likviditet är bra men frågan är om det räcker och det ser rätt mörkt ut med AIG och de andra företagen där man också är rädd att det kan hända otrevliga saker, säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Utan statligt stöd avböjde Bank of America och Barclays att köpa upp Lehman, vars moderbolag under helgen ansökte om konkursskydd. Istället köper Bank of America nu Merrill Lynch.

I ett försök att mildra spridningseffekterna från har de tio största bankerna på Wall Street bidragit till en fond på 70 miljarder dollar för att tillgodose behovet av krediter. Även Federal Reserve tog flera initiativ i samma syfte på söndagen.

Enligt NY-Times har även försäkringsjätten AIG ansökt om 40 miljarder dollar i övergångslån från Fed i en åtgärd framtvingad av risken för potentiella nedgraderingar från kreditvärderingsinstitut, som skulle kunna vara ödesdigra.

Ökad osäkerhet och minskad vilja att ta motpartsrisker inom banksystemet är den omedelbara följden efter Lehmans kollaps och de kringliggande finansinstitutens problem. För de svenska bankernas del väntas risk åter hamna i fokus och i ett större perspektiv kan turbulensen fördjupa lågkonjunkturen.

– De svenska banker som från början upplevs ha störst risk kommer åter att hamna i blickfånget, sammanfattar Rodney Alfvén, bankanalytiker på CA Cheuvreux.

På måndagen hann SEB och Handelsbanken med att redovisa sina exponeringar mot Lehman Brothers, medan Nordea och Swedbank ännu inte preciserat motsvarande siffror. SEB A backade 7,0 procent till 109:75 kronor, Swedbank A sjönk 7,5 procent till 107:50 kronor. Nordea och SHB A backade 4,5 respektive 2,8 procent.

Råvarusektorn utvecklades svagt, tyngd av att WTI- oljan handlades med över 4 dollar till under 97 dollar per fat på Nymex samt av fall i basmetallpriserna i London. West Siberian och Lundin Petroleum rasade 11,9 respektive 8,8 procent medan Vostok Gas föll 11,3 procent. Lundin Mining och Boliden tappade 5,4 och 7,3 procent.

Framförallt SAS, men även Hexagon, återfanns bland de få aktier som stod emot den breda nedgången. SAS steg ytterligare 9,5 procent, till 60:50 kronor, efter fredagens lyft på 15 procent på medgivandet att samtal förs om bolagets framtida struktur. Danska tidningen Börsen skrev att Lufthansa enligt rykten ska bjuda 75 kronor per aktie för SAS.

På fredagskvällen klargjorde Hexagons vd Ola Rollén för Direkt, efter först ha varnat för en svag utveckling i den västeuropeiska byggindustrin i media, att bolagets prognos för helåret ligger fast. Hexagon stängde oförändrat på 80 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.