Finansinspektionen inleder sanktionsprövning mot Nordnet

Finansinspektionen har beslutat att inleda en sanktionsprövning mot nätmäklaren Nordnet som en fortsättning på en tidigare inledd undersökning avseende intern styrning och kontroll i förhållande till blankningsförordningen. Det framgår av ett pressmeddelande.
Nordnet
Foto: Janerik Henriksson/TT
Myndigheten drog igång undersökningen i mars som en följd av blankningstransaktioner som Nordnets kunder gjort månaden dessförinnan kopplat till Moment Group. Kommunikationschefen Johan Tidestad säger att det rörde sig om en väldigt speciell handel.

”Bolaget gjorde en emission med komplexa villkor, vilken marknaden hade svårt att tolka. Aktien upplevdes som felprissatt på börsen med stora svängningar och intensiv handel som följd. Dessutom skedde flera handelsstopp under dagen. Ett antal av våra kunder valde att ta korta positioner i Moment Group, och i samband med detta kunde vi konstatera att vi behövde göra en översyn av våra processer kring blankning för att säkerställa täckning av korta positioner i alla situationer, vilket vi på samma gång också informerade Finansinspektionen om”, säger Johan Tidestad i pressmeddelandet.

Han fortsätter med att säga att bolaget sedan ärendet påbörjats haft konstruktiv dialog med FI kring sina rutiner och processer för blankning. Det närmare innehållet i dialogen kan han dock inte gå ut med för att ärendet är inte slutbehandlat.

”Jag vill inte föregripa vad Finansinspektionens process kommer att leda fram till, men ett möjligt utfall är naturligtvis att vi tilldelas en sanktion. Storleken på en eventuell sanktion vill jag inte spekulera i, vi får helt enkelt avvakta den fortsatta utredningen”, säger Johan Tidestad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG