Finansinspektionen: Inte läge att lätta på amorteringskrav

Det är inte en ändamålsenlig åtgärd att ändra eller pausa amorteringskraven. Det är Finansinspektionens slutsats i utvärderingen av hur amorteringskraven påverkar hushåll med små marginaler i dagens ekonomiska läge, som lämnas till regeringen i dag.
Finansinspektionen: Inte läge att lätta på amorteringskrav - henrik-braconier-fi-affarsvarlden-700_binary_6853534.png
FI:s chefsekonom Henrik Braconier.

De senaste månaderna har präglats av hög inflation, inte minst höga elpriser, och stigande räntor. Allt talar för att många hushåll kommer att få ekonomiska problem, särskilt de som har små marginaler i utgångsläget.

”Men att ändra reglerna kring amorteringskravet är inte ett träffsäkert medel för att ge stöd till utsatta hushåll”, skriver FI:s chefsekonom Henrik Braconier i pressmeddelandet.

FI framhåller samtidigt att i exceptionella ekonomiska lägen kan det finnas skäl att tillfälligt ändra amorteringskraven. Det gjorde FI vid starten av pandemin. Men dagens ekonomiska läge är väsentligt annorlunda än våren 2020. De ekonomiska prognoserna är förvisso negativa och utsikterna osäkra, men inte alls i samma grad som i början av pandemin. FI ser därför inte att ett tillfälligt generellt undantag från amorteringskraven är en väl avvägd åtgärd i dagens läge.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco