Finansinspektionen: Skärpta kapitalkrav ett dåligt förslag

Riksbankens ordförande Stefan Ingves sade i går att han allt alltjämt anser att det stegvis bör införas ett bruttosoliditetskrav på 5 procent för svenska banker. Men Finansinspektionens tillförordnade generaldirektör Martin Noréus menar att skärpta kapitalkrav för bankerna är en dålig idé.

”De beslut man fattar måste handla om åtgärder som vi tror har någon slags verkan – man kan inte bara fatta beslut om åtgärder för sakens skull”, säger han till Dagens industri.

Martin Noréus konstaterar att Finansinspektionen anser att hushållen överlag har goda buffertar och att bankerna har tillräckligt med kapital för sina risker.

”Då finns det ingen större poäng att till exempel höja kapitalkraven för att försöka lösa problemet med skuldsättningen, det är helt enkelt inte rätt åtgärd”, säger han.

Noréus upprepar till Di att Finansinspektionen anser att amorteringskrav är den bästa åtgärden, men säger att om det inte kan införas så ”kan man inte bara skjuta iväg en massa andra åtgärder som har andra effekter”.

Bruttosoliditet beräknas som bankens eget kapital i relation till bankens totala tillgångar, och är ett icke riskjusterat kapitalmått. Bankernas kapitalrelationer som ställs mot de nuvarande kapitalkraven beräknas i stället i relation med riskvägda tillgångar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.