Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen får kritik för sina pensionsinvesteringar

Miljöpartiets nytillträdda finansmarknadsminister Åsa Lindhagen placerar sina besparingar och pensionsinvesteringar i bolag med stora koldioxidavtryck. Dessutom äger hon fonder med innehav i kärnkraft, franska flygplatser och oljeprospektering i Stilla havet. Det skriver Dagens industri som granskat redovisningen av hennes ekonomiska innehav.
Åsa Lindhagen (MP). Foto: Jessica Gow / TT
Åsa Lindhagen har bland annat placerat sina tjänstepensionspengar i flera AMF-fonder som investerat i franska oljebolaget Total, kanadensiska pipelinebolaget Enbridge och indiska Reliance Industries som har omfattande raffinaderiverksamhet.

Miljöpartisten har också investerat sina pensionspengar i fonder med innehav i norska oljebolaget Equinor, spanska Repsol och Sveriges största koldioxidutsläppare, stålbolaget SSAB.

Vidare har hon även investerat i Länsförsäkringars fonder som äger innehav i gruv- och oljebolag i Australien, prospekteringsbolag i Papua Nya Guinea och flygplatser i Frankrike. Bland innehaven finns även Uniper, som äger andelar i kärnkraften i Sverige.