Finansministern om SCB: Oerhört allvarligt

SCB:s arbetslöshetsstatistik kommer att spela mindre roll för regeringen den närmaste tiden, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). "Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet", säger hon till TT.

Finansministern fick precis som alla andra under förmiddagen ta del av SCB:s kraftigt reviderade arbetslöshetsstatistik, den som visar på felaktigheter ända tillbaka till sommaren 2018.

Kraftig revidering av arbetslöshetenArbetslösheten i september var bara 6,0 procent, vilket är betydligt lägre än de 7,1 procent som tidigare rapporterats av Statistiska centralbyrån (SCB). Det framgår av en revidering gjord av SCB i samband med rapporteringen av oktoberarbetslösheten. 

Magdalena Andersson betonar allvaret i felaktigheterna:

– Vi tittar på en rad olika aktörer men det är klart att det är oerhört allvarligt att en statlig myndighet kommer med felaktig statistik, säger hon.

Såg konstigt ut

Just den stigande arbetslösheten har debatterats under hösten och togs till exempel upp i samband med Harpsundsmötet. Magdalena Andersson poängterar att man från finansdepartementets håll uppmärksammade siffrorna från SCB.

– När man tittade på statistiken så påtalades det till SCB att siffrorna såg konstiga ut. Det var möten och telefonkontakt med SCB.

Vad fick ni för respons?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget.

Swedbank: Revideringarna en ljusglimt för RiksbankenSCB:s arbetslöshetsstatistik för oktober och revideringarna bakåt innebär att Riksbanken får en ljusglimt i novembermörkret. 

Avslutat samarbetet

Myndigheten har sedan tidigare meddelat att man avslutar samarbetet med konsultbolaget Evry som gett felaktigt underlag. Man har också sagt att man ska under en tid trappa upp det egna insamlandet av data och jobba med kompletterande metoder.

SCB bryter med Evry efter statistikskandalEfter statistikskandalen kring felaktiga arbetslöshetssiffror bryter SCB med konsultfirman Evry. Data ska nu samlas in av SCB – dock med vissa begränsningar. 

Magdalena Andersson påpekar dock att det ger konsekvenser.

– Andra källor kommer att spela en tyngre roll. Inte för att vi tror att det är fel hos SCB för de felen har rättats till, men man kommer kunna använda ett mindre underlag och det gör att felmarginalerna blir större.

 Du har alltså fortsatt förtroende för SCB?

– Nu har man korrigerat statistiken och det är oerhört bra. Generellt sett kan man lita på SCB men det här var allvarligt och vi kommer naturligtvis från regeringes sida följa upp att man kvalitetssäkrar statistiken.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här