Fingerprint mot strömmen

Stockholmsbörsen handlas strax under nollan på fredagseftermiddagen men handlas samtidigt något högre än de ledande Europabörserna. Fingerprint rekylerar upp efter gårdagens kursras och toppar även omsättningslistan.

SIX Generalindex hade klockan
13.50 backat 0,4 procent till 503 och OMXS30-index backade 0,2 procent till 1.601. Omsättningen var 6,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 9,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Volvo lastvagnar och Scania
fortsätter vinna marknadsandelar i Europa, enligt Di:s källor. Samtidigt har efterfrågan i Europa förstärkts ytterligare den senaste tiden. Det rapporterar Di i fredagens tidning. Volvo rullade upp 1,1 procent.

Oljebolaget Lundin Petroleum har
slutfört en borrning i Barents hav som bekräftade reservoarmodellen från tidigare borrning.

”Samtidigt som den påträffade
reservoaren är av varierande kvalitet har produktionstestet och insamlad data försäkrat oss om att det finns genomströmning i strukturen samt att reservoarkvaliteten förbättras längre från borrhålet”, kommenterade bolagets vd Ashley Heppenstall.

Lundin Petroleum ställdes ned med
1,4 procent.

Biometribolaget Fingerprint var
dagens mest omsatta aktie och rekylerade upp 11 procent efter gårdagens nedställ på 20 procent.

Under dagen meddelade även bolaget
att kinesiska smartphonetillverkaren Gionee använder Fingerprints touchsensor FPC1021 i sin Android smartphone Elife E8. Ordervärdet från denna telefonlansering är inkluderad i bolaget kommunicerade försäljningsprognos om +1.500 miljoner kronor för 2015.

Bland rekommendationsnyheterna får
H&M en höjd rekommendation av HSBC till köp från tidigare behåll med en riktkurs på 360 kronor. H&M var på eftermiddagen oförändrad.

MTG backar 4,8 procent i spåren av
att Handelsbanken sänkte rekommendationen för mediebolaget till öka, från tidigare köp.

Vidare har Danske Bank höjt sin
rekommendation för JM till köp från tidigare avvakta. Bankens riktkurs ligger på 285 kronor. JM-aktien klättrar 0,3 procent.

Fastighetsbolaget Kungsleden
stärks med 0,4 procent med bidrag av att Swedbank höjde rekommendationen till köp från tidigare neutral. Medicinteknikbolaget Elekta, som
under gårdagen höll kapitalmarknadsdag i Stockholm, fortsatte uppåt. Aktien, som under 2015 haft en mycket svag utveckling jämfört med index, avancerar med 3,0 procent.

Industriautomationsföretaget
Beijer Electronics och Mitsubishi Electronics har beslutat sig för att gå skilda vägar då de båda bolagens strategier avviker från varandra. Det existerande distributionsavtalet kommer därmed inte att förnyas när det löper ut vid årsskiftet 2015/2016. Beijer Electronics var en förlorare för dagen med en nedgång på 3,5 procent.

Fredagens börsdebutanter Prime
Livings och Nilörngruppen, handlades ned något under sin första dag på börsen. Prime Living är ned 2 procent till 49 kronor medan Nilörngruppen tappar 1,6 procent till 49,20 kronor.

Apropå noteringar meddelade
Cybaero att de påbörjar processen för ett listbyte till Nasdaq Stockholm under 2016.

På makrofronten var
industriproduktionen i EMU-länderna upp 0,8 procent i årstakt under april, strax under analytikernas förväntningar på +0,9 procent.

Senare på eftermiddag väntas
amerikansk PPI-statistik samt preliminärt konsumentförtroende för juni.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

503    

-0,4   

+10,5

OMX Stockholm 30           

1.601    

-0,2    

+9,3

SIX Return index             

941    

-0,4   

+14,0

SIX Sverige cykliskt 15      

472    

-0,5   

+18,3

SIX Sverige defensivt 15     

499    

-0,7   

+11,0

SIX Volatilitetsindex       

18,3    

+5,0   

+17,0

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.