Fingerprint-rättegången skjuts upp – igen

Tingsrätten skjuter upp insiderrättegången mot Fingerprint Cards ordförande Johan Carlström. ”Det är åklagarens fel”, säger advokat Per E Samuelsson.

Stockholms tingsrätt hade planerade för rättegång nu i september. Nytt datum är slutet av januari 2020. Enligt Johan Carlströms försvarare, advokat Per E Samuelson, är skälet att åklagarsidan i ett sent skede lämnade in kompletterande förundersökningsmaterial.

– Åklagaren gav in nästan tusen sidor förundersökning någon månad före huvudförhandlingen och det var ju vi tvungna att smälta och bearbeta och sedan åberopa egen bevisning. Så det är åklagarens fel att det ställdes in, säger Per E Samuelsson, som har begärt att flera nya förhör måste hållas, bland annat med personer boende i Asien.

Åklagare Jonas Myrdal, som är den tredje åklagaren i raden som hanterat målet sedan 2014, säger å sin sida att hans kompletteringar inte är så omfattande som försvaret påstår.

Det var i september 2014 som Ekobrottsmyndigheten gjorde en rad tillslag mot nyckelpersoner i Fingerprint Cards ledning och styrelse. Förutom dåvarande vd:n Johan Carlström utpekades även en styrelseledamot och en före detta ledamot som misstänkta för insiderbrott.

Bara under de första tre månaderna i år har över 100 nya aktbilagor registrerats i målet hos Stockholms tingsrätt. En stor del av dessa utgörs av skriftväxling mellan åklagare och försvar som inte ens är eniga om när den kraftigt försenade rättegången kan hållas.

Prenumeranter kan läsa en längre version här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.