FINNVEDEN: Full gas i Finnveden

Den tidigare diversehandeln Finnveden har blivit underleverantörtill fordonsindustrin och fokuserar på tillväxt. Nu satsarbolaget på att växa internationellt.

Finnveden har genomgått stora förändringar under 1990-talet. Dettidigare konglomeratet är idag inriktat på plåt- ochmotorkomponenter till fordonsindustrin, framför alltlastvagnssidan. Därutöver bedrivs handel med och tillverkning avfästelement (skruvar, muttrar etc) för den nordiskaverkstadsindustrin. Dessa verksamheter omsatte i början av1990-talet cirka 400 miljoner kronor årligen. Idag är detta en2,6 miljardersaffär för Finnveden.

Måste öka volymer

Sedan årsskiftet har ett flertal företag köpts med en sammanlagdfakturering på 1,4 miljarder kronor. Parallellt med allaförvärven löper även ett digert investeringsprogram istorleksordningen 350-400 miljoner kronor bara i år.Finnveden är dock fortfarande några nummer för litet. Kravetökar på att underleverantörerna i fordonsindustrin tar på sigett större ansvar för produktutveckling, systemutveckling ochkvalitetssäkring. Det räcker heller inte med att enbart kunnaleverera lokalt. Samma komponent ska levereras till kundens allafabriker, oavsett geografisk placering. En liten hemmamarknadger Finnveden ett dåligt utgångsläge. För att få upp lönsamhetenmåste volymerna därför öka. Stordriften möjliggör bådeutveckling av nya produkter och en internationell närvaro.Finnvedens målsättning är också att få leverera alltmersammansatta komponenter. Och när det gäller plåtprodukter förchassi och karosseri vill bolaget i framtiden leverera helasystem. Fordonstillverkarna vill fortfarande kontrollera helatillverkningsprocessen av bilmotorer, men kan däremot tänka sigatt köpa färdiga plåtsystem.Finnvedens ledning satsar på en fortsatt snabb förvärvsdrivenexpansion. Det senaste förvärvet gjordes för drygt två veckorsedan då den brittiska komponenttillverkaren CSM (C S Martin)köptes för 90 miljoner kronor, motsvarande p/e 9. Bolagetomsätter 300 miljoner och tillverkar komponenter för drivlinaoch dieselmotorer och passar bra in i Finnvedens nischerventillyftning, kraftöverföring och bränsleinsprutning därFinnveden tillhör de större aktörerna i världen. Det brittiskabolaget är första steget i Finnvedens internationella expansionoch är tänkt att fungera som en bro ut till övriga Europa ochmot USA.

Bulten för dyrt

Finnveden har även pekats ut som köpare till börsnoterade Bultensom också tillverkar fästelement. Under våren köpte Finnveden encornerpost (10 procent av aktierna och 8,5 procent av rösterna)i bolaget. Affären är industriellt riktig, bolagensfästelementverksamheter passar varandra. Men Bulten är på tokför dyrt i dagsläget. Aktien värderas till p/e 17, sannoliktdärför att marknaden förväntar sig att det så småningom kommerett bud. Därför tittar Finnveden på andra objekt somkompletterar bolagets fästelementsida.Utöver expansionen har Finnveden också en del verksamhet attsälja. Fortfarande återstår 7 företag, med en sammanlagdomsättning om 750 miljoner kronor, som inte passar in i den nyastrukturen. VD Sten Thunbergs förhoppning är emellertid att allasju företagen ska vara sålda före årsskiftet.

Högt tillväxtmål

Finnveden har som mål att växa 20 procent årligen. För att klaradetta med bibehållen lönsamhet måste bolaget växa snabbare änmarknaden, ledningen räknar därför med att 8 procent avomsättningstillväxten ska genereras på organisk väg. Detta ärett tufft mål, tillväxten inom fordonsindustrin är i bästa fallbara några procent per år.Men när Finnveden växer via förvärv så blir enheterna större ochkonkurrenskraftigare och bolaget blir därmed en mer attraktivsamarbetspartner för kunderna. Förvärvsstrategin ökar alltsåmöjligheterna till nya och större order.

Aktien: Köp

Finnveden betalas till p/e 9, det tycker Affärsvärlden är förlågt. Börsen litar uppenbarligen inte på att Finnveden infriarsina tillväxtmål samtidigt som lönsamheten upprätthålls. Oron ärdelvis berättigad. Resultatet minskade nämligen med 10 procentunder första halvåret. Bland annat har flera av förvärven haftsämre marginaler än Finnveden, som de senaste åren legat på10-11 procents rörelsemarginal. Därtill stiger räntekostnadernaoch goodwillavskrivningarna skjuter i höjden. Ofta tar detdessutom betydligt längre tid än beräknat att nå synergier frånförvärv. Men Affärsvärlden tror att Finnveden har valt en riktigstrategi. Alternativet för bolaget hade varit att förbli enliten obetydlig aktör med risk för utslagning eller i bästa fallatt bli uppköpta. När placerarna uppmärksammar att bolagetsatsar på storlek och renodling kommer aktien att värderas upp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.