Fissionskraft!

Glöm förvärv och fusioner. Företagens jakt på att renodla och plocka fram dolda värden leder istället till en fissionsvåg. Affärsvärlden har tagit fram listan på 15 heta fissionskandidater.

Det var inte så många som höjde på ögonbrynen när lilla butiksinredaren Itab häromveckan avslöjade att den skulle knoppa av sin plastverksamhet.

Visst, med tanke på att knappt någon vet vad Itab är över huvud taget är det kanske inte någon världsnyhet. Eller så är det precis vad det är.

För om ett börsbolag med ett börsvärde på ynka 500 miljoner kronor väljer att delas i två då är trenden solklar: fusionerna har ersatts av fissioner.

Förra decenniets långa högkonjunktur ledde till en extrem våg av fusioner och förvärv. Företagen fick för mycket pengar att röra sig med och de internationella trenderna – med dess tro på stordriftsfördelar och global närvaro – hetsade fram affärerna. Sedan kom baksmällan i form av vinstvarningar, stora nedskrivningar och
nedläggningar av verksamhet.

Urstarka balansräkningar
Det ledde till renodlingar. Allt som inte tillhörde kärnverksamheten såldes. En rad börsbolag från ABB, Ericsson och Nordea till de mindre, exempelvis Axfood, sålde ut sina fastigheter och andra anläggningstillgångar.

Skulderna amorterades ner och de svenska börsbolagens balansräkningar framstod – och det gäller fortfarande – som urstarka, särskilt i jämförelse med de amerikanska.

Nu startar nästa våg. Verksamheter ska knoppas av eller säljas ut för att de ska kunna växa bättre på egen hand, alternativt att marknaden ska upptäcka värdena. Visserligen är detta inget nytt fenomen. Fondkommissionärsfirman HQ smygstartade redan för fem år sedan genom att dela upp sin rörelse i tre delar.

I dag är internetbenet, Avanza, faktiskt högre värderat än Hagströmer & Qviberg. Fredrik Lundbergs Cardo sålde ut sina tågbromsar och delade ut pengarna; Bergman & Beving blev tre företag och GL Beijer delades i två.

Drott klyvs
Men det är först nu som den stora massan följer efter och det är det som Itab symboliserar. PEAB har nyligen satt sina fastigheter på börsen genom att lägga dem i Brinova. NCC delade ut maskinverksamheten Altima till sina aktieägare, vilket omedelbart ledde till att finska Ramirent köpte upp den.

I dagarna klyvs Drott i två bolag: Fabege och Drott. Minns hur Drott en gång i tiden förvärvade Näckebro som i sin tur hade köpt på sig Balder med flera och trenden förstärks. Andra fastighetsbolag som skulle kunna delas upp är exempelvis Kungsleden; den dolda juvelen som består i flera ägda vårdhem skulle då bli synlig.

Bland de större bolagen är Swedish Matchs cigarrer en främmande fågel, eftersom såväl lönsamheten som det etiska är ett problem i jämförelse med snuset. Cigarrerna kan dock knappast klara sig på egen hand, varför de i stället bör säljas till något av de internationella tobaksbolagen.

I Securitas finns värdehanteringsverksamheten, pansarbilarna som hämtar dagskassor, som inte har några synergier med rest-Securitas och som på sikt kan knoppas av.

Storhetsvansinne
I skogssektorn finns det gott om affärer att göra. Stora Ensos kartongverksamhet, värt mer än hela börsvärdet på Holmen, borde avyttras, även om ledningen än så länge håller fast vid sitt storhetsvansinne. På tal om Holmen finns det eviga objektet i form av skogen som såväl skulle kunna sättas på börsen liksom säljas till institutioner.

SCA:s skog är ännu större och med tanke på bolagets inriktning mot hygien är det ännu mer anmärkningsvärt att det har den kvar. För att inte tala om tryckpapper, som verkligen ter sig som perifert. I ett drömscenario kan wellpapprörelsen särnoteras, men det kommer troligen att dröja väldigt länge.

Ett annat storbolag med en potentiell avknoppning är Electrolux. Dess höglönsamma trädgårdsprodukter har länge gömts bland vitvarorna, för att marknaden inte ska se hur låga marginalerna är där. I samband med det första kvartalet kommer Electrolux att särredovisa dessa, vilket kan vara ett steg mot en senare åtgärd.

Vad Aero gör i Volvo är fortfarande obegripligt. Och för att undvika att den nuvarande succén Penta på sikt hamnar i samma kategori borde den kunna lyftas ut och hamna på börsen.

Strix…
I Stenbecksfären har de länge talat om att Tele 2 kan sälja Comviq. I MTG finns det fullt av tänkbara kandidater: översättningsverksamheten SDI gör ett årligt rörelseresultat på uppemot 50 miljoner och detta skulle bli synligt om verksamheten såldes till en bra peng, alternativt särnoterades.

Samma sak med Strix, som dock kanske är för viktigt för kärnverksamheten för att det ska släppas ur koncernen. Mindre lyckade Tv-shop kanske också kan försvinna.

Krisdrabbade SAS lär inte behålla sina hotell så länge till. Börsnoterade Capona skulle kunna vara en tänkbar övertagare.

De småbolag som inte “vill göra en Itab”, eller där det helt enkelt inte går får i stället sälja ut tillgångar. I Bilia är det bilhallarna, fastigheterna och marken, och delägandet i finansverksamheten; i Lindex är det Twilfit som varit en felinvestering från den dagen det köptes.

Carnegie har ett mycket stort förvaltat kapital. Fondverksamheten är lättanalyserad och kan gå samma väg som HQ Fonder: bli ett eget börsbolag.
_____________________

VI KAN FISSIONERA!
Företag Delar som kan säljas/delas ut

Electrolux
Trädgårdprodukterna
Holmen Skogen
SCA Tryckpapper, Wellpapp, skogen
Securitas Värdehanteringsverksamheten
Stora Enso Kartongverksamheten

Swedish Match
Cigarrerna
Volvo Aero, Bussar, Penta
Bergman & Beving Meditech
Bilia Fastigheter, finansrörelse
Carnegie Fonderna

MTG
SDI, Strix och TV-Shop
Kungsleden Vårdhemmen
Tele 2 Comviq
SAS Hotell
Lindex Twilfitv

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF