Flaggrockad i Svenska Aerogels nyemission

Materialteknikbolaget Svenska Aerogel Holding har släppt prospektet för sin företrädesemission på 51 Mkr. Emissionsguiden gör ett skifte från en flagga till en annan.
Flaggrockad i Svenska Aerogels nyemission - Svenska Aerogel Tor Einar Norbakk
Teckningsperioden i Svenska Aerogels företrädesemission startar den 23 januari och löper till och med 6 februari. VD Tor Einar Norbakk har lämnat teckningsåtagande på 150 000 kr eller 0,3% av emissionen.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Svenska Aerogel Holdings företrädesemission av aktier som kan tillföra materialteknikbolaget 50,8 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi tre flaggor för emissionen: ”Kapitalbehov i trängt läge”, ”Dåligt garantiupplägg” samt ”Bristfällig information”.

Efter en genomgång av bolagets prospekt drar vi tillbaka flaggan för bristfällig information, då emissionskostnaderna till skillnad från tidigare nu framgår. De uppgår till maximalt 9 Mkr, vilket motsvarar 17,7% av emissionsbeloppet.

Vi hissar därför istället flaggan ”Hög emissionskostnad”, vars generella formulering lyder: Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Vad de faktiska kostnaderna i detta fall landar på beror främst på i vilken utsträckning de parter som lämnat garantiåtaganden väljer ersättning i kontanter respektive units.

Svenska Aerogels VD Tor Einar Norbakk kommenterar:

”Det nämnda beloppet är högre än vad vi förväntar oss att emissionen kostar. Samtidigt vill jag nämna att 9 Mkr för en total likvid på 50,8 Mkr i en 100% garanterad emission inte längre är särskilt högt i dagens marknad. Det är nog lägre än vad många andra hade behövt betala om de haft möjligheten att få till en fullt garanterad emission.”

Han preciserar med att bolaget förväntar sig en nettolikvid på 45,3 Mkr eller mer efter täckning av utgifterna, vilket enligt Norbakk är ”exceptionellt bra” under rådande marknadsförhållanden.

Teckningsåtaganden insiders Belopp tkr Del av emission % Ägarandel % före emission
Jim Wennerlid (ledamot) 400 0,79 2,55
Chatarina Schneider (ledamot) 291 0,57 0,57
Tor Einar Norbakk (VD) 150 0,30 1,22
Mårten Hellberg (ledamot) 77 0,15 0,15
Tabellen visar de insynspersoner som åtagit sig att teckna minst 0,1% av erbjudandet.

INSIDERS TECKNAR FÖR 1 MILJON

Insynspersoners teckningsåtaganden uppgår till 988 000 kronor totalt, motsvarande 1,9% av emissionen. Det är inte jättedåligt men ger heller inga pluspoäng. VD Tor Einar Norbakks åtagande innebär att han blir utspädd givet att han inte tecknar fler aktier utöver detta.

Aktien står i 0,135 kr att jämföra med teckningskursen 0,12 kr. Marginalerna är alltså inte stora inför att teckningsperioden drar igång imorgon tisdag. Samtidigt är dock emissionen säkrad till 100% genom tecknings- och garantiåtaganden.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.