Emissionsguiden hissar tre flaggor i Svenska Aerogels företrädesemission

Materialteknikbolaget Svenska Aerogel Holding genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 51 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Emissionsguiden hissar tre flaggor i Svenska Aerogels företrädesemission - Svenska Aerogel Holding
Svenska Aerogel Holdings styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 17 januari.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Svenska Aerogel Holding har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra materialteknikbolaget 50,8 Mkr före emissionskostnader.

Kapitalanskaffningens motiv är att trappa upp marknads- och säljansträngningarna för bolagets syntetiska kiselpulver Quartzene. Pulvret används som insatsmaterial för att ge hållbara slutproduktegenskaper inom exempelvis bygg- och transportindustri. Quartzene är ett substitut till traditionell aerogel.

Under hösten spikade Svenska Aerogel tre kundsegment att fokusera på: bygg & fastighet, processindustri samt transport. För tillfället verkar VD Tor Einar Norbakk särskilt entusiastisk kring transport och närmare bestämt användning av Quartzene hos kunder inom batterisäkerhet för elfordon.

Svenska Aerogel började få upp viss försäljning i slutet av 2020 och har snittat 0,9 Mkr i omsättning på kvartalsbasis sedan dess. Bolaget bränner samtidigt cirka -10 Mkr i fritt kassaflöde per kvartal.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen. Svenska Aerogels VD Tor Einar Norbakk har inte återkopplat på förfrågan att kommentera flaggorna.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Svenska Aerogel behöver sannolikt ett likviditetstillskott inom ett halvår för att kunna finansiera sig rent operativt. Då har vi inte tagit hänsyn till eventuella amorteringar på de 21 Mkr bolaget hade i kortfristiga skulder vid slutet av tredje kvartalet.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Svenska Aerogel har mottagit garantiåtaganden på 36 Mkr (70,9% av emissionen). Av detta är 16 Mkr (31,5% av emissionen) bottengaranti, vilket leder till en flagga.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna uppgår till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden. ”Bottengaranterna” får 15% kontant ersättning för garanterat belopp medan ”toppgaranten” Patrik Björn får 17% ersättning för garanterat belopp, antingen i kontanter eller aktier.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.