Fler industriföretag oroliga för världsekonomin

Allt fler svenska industriföretag är oroliga för världsekonomin. Det framgår av PwC:s senaste barometer som mäter nuläget i Sveriges största verkstadsföretag.

”Hela 40 procent av de svenska industriföretag som deltagit i årets barometer är bekymrade för den globala tillväxten de kommande tolv månaderna. Att jämföra med 20 procent i fjol”, skriver PwC.

Utsikterna för svensk ekonomi uppges vara ljusare med 74 procent som tror på ett oförändrat läge och bara 12 procent som uttrycker oro för utvecklingen framåt.

Företagen bedömer samtidigt sin egen vinstutveckling som god trots instabilitet i omvärlden och viss tveksamhet kring förutsättningarna för branschen som helhet. Hela 86 procent signalerar en oförändrad eller ökad vinst under de kommande tolv månaderna.

”Det kan tolkas som att svenska företag inte ser sig som drabbade av oroligheterna i omvärlden och osäkerheten i ekonomin. Det är positivt och grundar sig troligen på flera års hårt arbete med kostnadsjakt och att anpassa verksamheten till en osäker omvärld med varierad efterfrågan”, säger Olof Enerbäck branschansvarig för verkstadsindustrin inom PwC.

Undersökningen baseras på intervjuer med ekonomichefer från Sveriges största verkstadsföretag. Undersökningen genomfördes under september och 50 deltagare ingick i studien.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.