Aapo Sääsk om kritiken: ”Vi lovade en börsnotering – men backade”

Aapo Sääsk är kontroversiell och många har förlorat pengar på att investera i hans bolag. Men han är också en intressant person med 50 års erfarenhet från innovation och företagsbyggande. Nu skriver han en gästkrönika i Afv om vad Sverige måste göra för att bli en stark industrination igen.
Aapo Sääsk om kritiken: ”Vi lovade en börsnotering – men backade” - Namnlös design (17)
Foto: TT

Ett bekant namn i innovationskretsar, och under tidigare decennier en röst i den ekonomiska debatten. Nu skriver Aapo Sääsk en gästkrönika i Afv om vad som krävs för att Sverige ska bli en stor företagarnation igen.

Själv har han grundat flera företag utifrån egna och andras uppfinningar, ibland i tekniksamarbete med storbolag som ABB och Electrolux. Sääsks verksamheter är samlade i koncernen Scarab Development, där han är VD och vars dotterbolag främst ägnar sig åt vattenreningslösningar, bland annat framställer man ultrarent vatten för nanoteknologianvändningar.

Men vad som framförallt drivit Sääsk genom hela karriären är att ta innovationer till utvecklingsländer, främst att bygga upp förädlingsindustrier i råvaruexporterande nationer och möjliggöra storskalig bevattning av ökenområden.

Vid sidan om företagandet har Sääsk också skrivit sångtexter, den mest kända Just idag är jag stark har hängt med som kampsång för Hammarby IF:s ända sedan slutet av 1970-talet.

Vad får dig att kliva in i debatten igen just nu?

”Sverige har befunnit sig i en långsam utförslöpa i princip de senaste 50 åren, under hela mitt yrkesliv. Alla vet det men ingen låtsas om det, trots att det statistiskt står helt klart att landet blir allt fattigare och kejsaren är naken. Man måste göra någonting. Jag är själv gammal men tänker på mina barnbarn. Vad jag har varit ute efter hela tiden är att vi måste satsa på ny industri.”

Hur har livet som innovations-företagare förändrats i Sverige under din tid?

”Man kan se ett antal negativa vändpunkter, de flesta långt tillbaka i tiden nu. En förklaring är att bankerna hjälpte till i företagsbygget mycket genom att de kunde låna ut pengar utan säkerhet”, säger han och fortsätter:

”En mer sentida förändring är att universiteten hade större frihetsgrader tidigare att ge pengar till de bästa hjärnorna, utan den typ av ’byråskleros’ som finns idag. När man gick upp till en professor på 70-talet och sa, ’du, jag har en kul idé här’ så kunde han säga ’vi ska se om vi ska göra någonting!’ och så kom ett avgörande. Nu säger han ’vi ska se om det kommer någon utlysning.’ Men så fungerar inte innovation.”

Vilka konkreta åtgärder skulle behövas för att stärka företagandet?

”Det handlar inte om enskilda åtgärder. Eller att staten skulle fixa allt, för den är inte så kul den heller. Vad som krävs är en ökad medvetenhet hos alla – en förändrad attityd som påverkar alla små beslut. Inte i form av grundforskning och sånt, det har vi för mycket. Men långsiktiga investeringar och insikten att det tar tid och mycket pengar att bygga upp nya industriföretag.”

”Privata investerare har investeringsmodeller utan grundlig analys och med kortsiktiga finansiella krav. Höga krav på avkastning inom två eller högst fem år. Det passar inte för tunga eller långsiktiga projekt. .”

Du har tidigare fått hård kritik, bland annat av Spiltans Per H Börjesson, för att ta in kapital från allmänheten genom nyemissioner, baserat på löften om börsintroduktioner som inte förverkligats. Hur bemöter du den? 

”Per Börjesson hade rätt att vara besviken. Vi har lovat börsintroduktion på First North men backat. Ser man den nuvarande utvecklingen för innovativa bolag på First North var det nog ett klokt beslut.”

Men när börjar ni tjäna pengar?

”Jag ser hela tiden en break-even framför mig. Det är ju det som är problemet. För 20 år sedan så gick jag ut till aktieägarna och sa ’nu är vi nästan färdiga’. Det har jag sagt många gånger för att jag verkligen trott på det.”

Förresten, hur i hela världen kommer det sig att du skrivit Hammarbys kampsång?

”Jag bodde granne med Kenta (Gustafsson, som skrev musiken, reds. anm.) men det där är väldigt länge sen. Jag har blivit inbjuden av Richard (von Yxkull, VD för Hammarby) att presenteras för matchpubliken, men jag skyr offentligheten. Enda anledningen till att jag pratar med dig är att jag vill främja Sverige och det mina företag gör.”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets