Experterna om rapportsäsongen: Läge att spänna fast säkerhetsbältet

Snart drar rapportsäsongen igång. Affärsvärlden har pratat med tre sparekonomer om vad det är läge att hålla ögonen på - och var nästa skräll kan komma.
Rapportsäsongen
Nasdaq Stockholm och Maria Landeborn, Joakim Bornold och Frida Bratt. Foto: Foto: Joakim Ståhl / SvD / TT , Alexander Donka/Danske Bank, Söderberg & Partners och Nordnet.

Rapportsäsongen väntar runt hörnet, men Danske Banks seniora strateg och sparekonom Maria Landeborn menar att det finns andra saker som väger tyngre än rapporterna just nu

”Rusande elpriser, flaskhalsar inom industrin och oro för stigande inflation är viktigt. Avmattningen i Kina samt att Fed snart väntas annonsera nedtrappade stödköp är andra faktorer som bidrar till oron på marknaden. Det kan fortsätta påverka börsen mer än rapporterna. Utvecklingen på räntemarknaden är också viktig”, säger hon till Affärsvärlden och fortsätter:

”Som vanligt lär majoriteten av bolagen slå estimaten, men inte med lika hög marginal som under de föregående kvartalen. Att tillväxten i ekonomin bromsat in under tredje kvartalet samtidigt som flaskhalsarna bestått och priserna på insatsvaror fortsatt stiger, talar för att vi kan få se lönsamhetspress.”

Stigande kostnader

Maria Landeborn menar att fokus kommer att ligga på hur lönsamheten utvecklas.

”Vilka bolag lyckas föra över stigande kostnader till kunderna, och vilka lyckas inte? Många bolag kommer att ha sett kostnadsökningar under det gångna kvartalet på grund av höga fraktkostnader, stigande energipriser och fortsatt komponentbrist”, säger hon.

Även om bolag med pricing power snabbare kommer kunna föra över kostnaderna på sina kunder finns det en stor risk att bolagen ännu inte hunnit skicka notan vidare till kunderna. Därför bör marginalpress bli ett återkommande tema, säger hon.

”Blickar vi ett eller två kvartal framåt i tiden lär fler bolag hunnit kompensera sig för de stigande kostnaderna så problemet blir förmodligen kortvarigt. Inflation brukar faktiskt vara bra för börsen eftersom intäkter och vinster lyfter i nominella termer, åtminstone så länge inflationen inte blir så hög att centralbankerna måste försöka kväva den.”

Även Nordnets sparekonom Frida Bratt pekar på att det blir intressant att se vilka bolag som lyckas föra över stigande kostnader till kunderna.

”Förmågan att föra över högre kostnader till kund kan vara värt att hålla ögonen lite extra på. Här kan det ju möjligen också finnas lite eftersläpning, att prishöjningarna får genomslag senare. Annat att hålla ögonen på är givetvis vd-ord, där varje ord lär vägas på guldvåg”, säger hon.

Komponentbrist under lupp

Samtidigt är Frida Bratt och Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold eniga om att komponentbristen kommer att färga den stundande rapportsäsongen.

”Komponentbristen lär det talas om, men jag tror att marknaden möjligen kan acceptera att den finns och att den är av övergående karaktär. Kan något inte levereras det här kvartalet på grund av komponentbrist så kvarstår ju förmodligen efterfrågan till nästa eller nästnästa kvartal. Kanske får vi rentav då en ketschupeffekt under 2022?”, säger Frida Bratt.

”Fokuset tror jag kommer hamna på hur man hanterar alla omvärldsproblem, stigande råvarupriser, problem i leveranskedjorna och komponentbristen har ställt till det rejält på sina håll och kanter. Det kommer sannolikt att slå väldigt olika från bolag till bolag och det gör den här rapportperioden till lite utav ett minfält”, säger sparekonom Joakim Bornold.

Han ser potential för en hel del turbulens i höstens rapportsäsong.

”Ett flertal vinstvarningar indikerar att utfallen kan spreta mer än normalt, detta med anledning av bolagens individuella förmåga att hantera flaskhalsproblematiken. Det kommer sannolikt vara både positiva överraskningar och en hel del besvikelser. Oavsett så är marknaden betydligt mer turbulent nu än förra gången vi hade rapportperiod så det kan nog vara läge att spänna fast säkerhetsbältet”, säger han.

Tror på fler vinstvarningar

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att fler vinstvarningar kan väntas.

”Jag tror att rapportsäsongen kan bli rätt spretig. Två saker kommer att slåss om att spela huvudrollen; hur man lyckas hantera komponentbristen och i vilken utsträckning man lyckats överföra högre råvaru- och fraktkostnader till kund”, säger hon, och fortsätter:

”Det kommer skilja sig från bolag till bolag. Vi går från ett läge där marginalerna hållits uppe på en hög nivå, tack vare lägre kostnader, samtidigt som efterfrågan varit starkt. Mot bakgrund av det och det faktum att marginalerna nu kanske kan komma att pressas lite så blir den här rapportperioden extra intressant. Jag tror vi kan vänta oss fler vinstvarningar innan rapportfloden rämnar på allvar.”

Samtidigt menar Maria Landeborn att marknaden redan kan ha tagit höjd för vissa dåliga nyheter, såsom marginalpress.

”Vi har redan haft en hel del stök på marknaden inför rapportsäsongen och Stockholmsbörsens breda index är ner över 10 procent sedan toppen. Samtidigt har värderingarna kommit ner lika mycket”, säger hon.

Verkstad alltid i fokus under rapportsäsongen

Samtidigt ses verkstad, som alltid, ligga i fokus.

”De svenska verkstadsbolagen är alltid spännande att följa. Många är marknadsledande inom sina områden och har verksamheter som spänner över såväl USA och Europa som tillväxtmarknader. Därmed känner de av utvecklingen i olika delar av världen, och deras framåtblickande kommentarer är väl värda att kasta ett extra öga på”, säger Maria Landeborn och även Frida Bratt är inne på samma spår:

”Det är i verkstad vi har mätare där vi kan se om den lite lägre tillväxten i exempelvis Kina och USA börjat få genomslag, eller om efterfrågan hålls uppe”, säger hon.

”Industrin drabbas hårdast av de problem som uppstått vid återstarten efter pandemin och det är samtidigt dem som ska agera draglok framöver. Mitt fokus hamnar på de stora industribolagen, AB Volvo, SKF och Atlas Copco”, säger Joakim Bornold.

Han tror även att Volvo kan komma att bli säsongens skräll.

”Aktien tyngs av komponentbrist som spökar men kan visa på en bra hantering av problemen tillsammans med en bra orderbok så kanske aktien kan få fart igen”, säger han.

Bank vinnare under förra rapportsäsongen

Utöver industribolagen, är bankerna högaktuella att titta närmre på, menar sparekonomerna.

”Industribolagen är nummer ett men som god tvåa får det bli bankerna. Alla signaler om hur ekonomin mår tas tacksamt emot just nu och bankerna brukar ge en bra bild om hur aktiviteten är i svensk ekonomi. Bankerna kan ju tänkas göra återtag på kreditförluster. Om de fortsätter att vara låga den kan bli grädde på moset på bankrapporter som förväntas vara riktigt bra”, säger Joakim Bornold och får medhåll av Frida Bratt:

”Bank var förra rapportperiodens vinnare. Sedan dess har vi fått högre marknadsräntor. Det blir intressant att se hur det påverkar bankernas räntenetton. Amerikanska storbanker brukar ju vara först ut, de blir intressanta att följa”, säger hon.

Även Maria Landeborn pekar på att bankaktier som Nordea och SEB har stigit nästan 50%sedan årsskiftet.

”Då blir det givetvis extra spännande att se om de lever upp till förväntningarna. Folkaktier som Volvo och Ericsson är samtidigt bara upp några få procent sedan årsskiftet. Det blir intressant att se om de kan leverera rapporter som ger luft under vingarna med tanke på att majoriteten av alla analytiker är positiva till aktierna”, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.