”Fler it-bolag står på tur”

Vilket liv! Dan Olofsson och hans kumpaner satte i gång en festival av skvaller och spekulationer genom budet på Sigma.

– Det är mycket i det här budet som inte är snyggt. Aktien är fullständigt utbombad. Får Dan Olofsson in Sigma på den här nivån blir det en fantastisk affär. Nästan lika fantastisk som när han lurade oss på Epsilon för drygt 200 miljoner kronor, säger en placerare, blöt i håret efter morgondoppet på Sturebadet.

– Budet måste höjas. Det beror på hur börsen utvecklas om det räcker med 50 öre eller 1 krona, säger lyxbadaren.

En bleknad Karibienbränna tror också att budgivarna måste sockra.

– Visst är det många som vill slippa småbolag och ha cash nu. Men budet är väl snålt. Sigmas problem i fjol var mycket märkliga. Bolaget var som en spetälskkoloni mitt i en i övrigt väldigt frisk konsultbransch, säger brännan, som siar om fler bud.

– Ingen av konsulterna behöver egentligen börsen. De har inget investeringsbehov och vinsten är lika med kassaflödet. Det är lätt att räkna hem lånefinansierade bud på de här nivåerna, de handlas ju allihop kring 5-6 gånger rörelseresultatet, säger Karibienbrännan och pekar ut Addnode och Knowit som favoriter.

Även den vanligtvis mycket välunderrättade lyxbadaren tror på fler bud.

– Det kommer att försvinna ett par bolag till inom it-sektorn. Teleca plockas nog bort inom något år och både IBS och IFS ligger bra till, konstaterar badaren.

En annan stor snackis är givetvis måndagens stora spritaffär.

– Det ryktas att Odell bara betalade Morgan Stanley 6 punkter för att sälja V&S, säger en corp och hånler.

Det skulle betyda 33 miljoner kronor på vanlig svenska. Köparen Pernod Ricard ska dock ha varit betydligt mer generös mot sina rådgivare. Stalltipsen pendlar mellan 150 och 250 miljoner kronor.

Och nu står Vasakronan överst på Odells försäljningslista, enligt ett par stålbågade glasögon.

– Det bör hinnas med i år. Såväl börsnotering som försäljning är fortfarande möjliga alternativ, säger stålbågen.

En corpsvart kjol satsar en inte alltför blygsam slant på att hela beståndet säljs till någon jättefond, som Blackstone eller Carlyle.

– I min värld finns det ingen möjlighet att notera. Det är JP Morgan och Catella som har mandatet och de har inte kompetens att sälja på börsen, säger kjolen.

En småmönstrad Hermèsslips undrar om inte Odell har missat tåget med Nordea, efter aktiens ras.

– Det finns nog inga tagare, om de ens skulle vilja sälja. Den enda utvägen nu för att få ett ordentligt pris för aktierna är att sälja en kontrollpost till Sampo. De har pengarna, vill slippa islänningarna och är de enda som kan ge ett ordentligt premium, säger den småmönstrade, som i så fall spår flera förändringar.

– Då meddelar Hans Dalborg att han avgår nästa år och Wahlroos tar klubban. Då är nog en SEB-

affär utesluten, Nalle vill helst göra en affär med en stor internationell bank. Kanske efter att han har apporterat in If i Nordea. Då får han över 40 procent, och kan vara kvar även efter en storfusion, säger Hermèsslipsen.

En anständig bourgogne som tipsade om, och tjänade på, SSAB:s försäljning av rördelen dumpar nu aktien.

– Det börjar se läskigt ut. Nu kommer stigande råvarukostnader. Och någon gång faller den stora efterfrågan. Med andra ord: det kan bara bli sämre, säger bourgognen.

En annan aktie det snackas om i mindre smickrande ordalag är New Wave.

– Det är väldigt belånat och försäljningen ökar inte som den gjorde förr. Undrar just om Torsten tappade greppet när han fick Ulrica Messing på kroken, säger en riskkapitalist med stimorolsmajl.

Slutligen hör vi att det är sura miner på SEB:s kapitalförvaltning. Vd Annika Falkengren har skurit ned medarbetarnas bonusar – igen. Det är andra året i rad som hon karvar i kuverten.

– Det lär bli extra fart under silly season i år. Många är missnöjda, säger en surströmming.

***

Japp. Rätt igen!

Profetia 1 och 2: Häromveckan tipsade en rådgivare på skidsemester om att det är mycket affärer på gång och nämnde särskilt it-konsulterna. Och en mäklare med silverstänk har länge och envist tjatat om Tieto Enator.

– Någon vill åt den där ägarlösa underpresteraren, sade han exempelvis redan förra våren.

Och en ö-bo tipsade i oktober om att något skulle hända med Sigma…

Profetia 3: Ett fyrbilsgarage shortade Handelsbanken i mitten av februari. Det skulle bli den bank som vinstvarnade först, nämligen. Mycket riktigt. I måndags kom kreditsmällen på 1 miljard och aktien föll.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.