Flera banker sänker SBB:s riktkurs: ”Utdelningarna är ohållbara”

Flera banker sänker nu sina riktkurser för SBB. Bakgrunden är fastighetsbolagets höjda utdelning trots svaga resultat, samt risk för sänkt kreditbetyg.
Flera banker sänker SBB:s riktkurs: ”Utdelningarna är ohållbara” - ILJA BATLJAN
Ilija Batljan. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT

Höjd utdelning, ett nästan halverat förvaltningsresultat under 2022, och 1,8 miljarder kronor i förlust för Q1 2023. Den mörknande finansiella situationen i SBB har fått flera analyshus att sänka riktkursen för bolaget.

Nordea sänker med 1 krona från redan låga 9 kronor per aktie, och upprepar sin säljrekommendation. Enligt banken finns risk att SBB:s kreditbetyg sänks av S&P efter bolagets kvartalsrapport, som släpptes i fredags.

Nordea motiverar även förändringen med att SBB:s vinst är låg och att de planerade utdelningarna därmed är ”ohållbara”.

Investmentbanken Carlsquare sänker också sin riktkurs, till 22 kronor, från tidigare 25 kronor, för stamaktien.

”Denna riktkurs är beräknad med en modell som till 60% bygger på jämförande data från andra fastighetsbolag och till 40% på en kassaflödesvärdering av SBB-aktien”, skriver analyshuset i en kommentar.

Hyresintäkterna var 2% högre än väntat medan förvaltningsresultatet, exklusive extra ordinära poster, var cirka 11% lägre än väntat, enligt Carlsquare.

I sina scenarioberäkningar varierar analyshusets riktkurs från 13 kronor per aktie i Bear-marknad till 31 kronor per aktie i Bull-scenariot.

Även amerikanska jätten JP Morgan sänker riktkursen för SBB, till 12,50 kronor från 15,50 kr, och upprepar rådet neutral.

Du hittar alltid de senaste rekommendationerna och riktkurserna för svenska aktier på Affärsvärldens sida Aktierekar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.