Flyktingvågens stora vinnare

Flyktingmottagningen i Sverige omsätter över 20 miljarder kronor och lockar såväl Wallenbergarna som riskkapitalister. Vinsterna är stora – och växande.

Basem Zaza är 37 år. Sedan sju månader tillbaka bor han tillsammans med sin son Said på Muskötgränd 1, Gruppbostad Skytten 1, 14 minuters promenad­väg från Söderhamns centrum, i Gävle­borgs län. Det är lugnt och stillsamt. Said går i skolan på dagarna, Basem sitter mest hemma. Någon gång i veckan tar han sig till stadens centrum för att studera svenska för invandrare. Intill Skytten 1 ligger ytterligare 16 tvåvåningshus med lägenheter. Till varje fastighet finns en tillhörande parkeringsplats, och så en närmast obligatorisk trädplantering, för att skapa trivsel. Den som lyssnar noga hör ljudet från E4:an i väster, i öster ligger ett av Söderhamns villa­områden.

Kontrasten är stor till det liv Basem Zaza levde i Syriens huvudstad Damaskus, hemstaden han lämnade för 14 månader sedan efter att en bomb slagit ner på balkongen. I Damaskus arbetade han som frisör och extraknäckte som byggarbetare. Livet på gatorna var redan i ottan iögonfallande, i alla fall för en svensk småstadsbo. Basem mötte folk, samtalade med grannar och umgicks med vänner. Sent på kvällen låste han salongen och gick hem, även då genom en stad som sjöd av liv.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här