”Folk tror att Spångberg är som Gordon Gecko”

Stjärnglansen kring Kjell Spångbergs riskkapitalimperium Emerging Technologies är borta. Börsnoteringen är lagd på is och värdet på såväl bolaget som dess innehav har rasat. Men nye VDn Lennart Jobannson kavlar upp ärmarna. "Enda vägen till ett klipp är en bra affär och det åstadkommer man bara genom hårt arbete", säger han till Ekonomi24.

Emerging Technologies är idag ett bolag med en portfölj där såväl noterade innehav som Mind, Toga och Satsafe som onoterade som Sportus, Smilmer och Glamorama är mer eller mindre krisdrabbade, och som riskkapitalist har man stora imageproblem på kapitalmarknaden.

Helt klart är att nye VD:n Lennart Johansson kunde kommit till ett bättre dukat bord.

För detta lämnade du ett jobb i koncernledningen på ett av den gamla ekonomins mest välskötta bolag, Atlas Copco för det här, har du ångrat dig än? ”Haha, nej, verkligen inte. Jag har gått med öppna ögon in i bolaget och det är långt ifrån så illa som du får det att låta. Jag tror inte att någon kunde förutse hur kraftigt e-handels- och IT-bolagen skulle falla, men det är bara att gilla läget, vara ödmjuk och ha en realistisk bild av vad som kan åstadkommas. Och ET har faktiskt en väldigt spännande portfölj.”

Investmentbolaget Industrivärden tycker att era aktier är värda en krona styck, vilket var vad de sålde sitt innehav för. Vad tycker du? ”Att de absolut är värda mer. Vi har ingen aning om varför de sålde, och kan inte göra annat än att försöka fortsätta sköta oss så bra vi kan. Men från min utgångspunkt förstår jag inte hur de har räknat ut den kalkylen. Bolaget är värt bättre.”

Även Sjätte AP-fonden tar helt avstånd från er numera och ni tycks ha förtroendeproblem på kapitalmarknaden, vad ska du göra år det? ”När det gäller affärskontakter har vi fortfarande ett starkt varumärke, vi får ständigt propåer om samarbete från både svenska och internationella aktörer. Om Sjätte AP-fonden har en egen agenda som gynnas av utspel i medierna får det stå för dem. Vi kan ta att vi får en knäpp på näsan, men jag hoppas att det inte drabbar våra bolag.” Vad står överst på din agenda för att få rätsida på bolaget? ”Grundläget är en väldigt spännande portfölj, väl viktad på olika områden, men som måste struktureras och kanske stuvas om lite grann. Det vi ska göra på kort sikt har vi redan gjort; vi har höjt ribban ordentligt för nya investeringar, håller hårt i kassan och är återhållsamma med vår egen kostnadskostym. I övrigt kommer vi att jobba väldigt nära portföljbolagen och försöka göra bra affärer i den marknad som råder.”

Ni lär vara ute och jagar köpare till flera av era bolag, bland andra skönhetssajten Glamorama, hur går det? ”Av respekt mot bolagen vill jag inte kommentera specifika fall. Vi diskuterar affärer varje dag men kommer att vara återhållsamma med att prata om detaljerna. Generellt sett sneglar hela branschen nu mot strukturaffärer istället för börsintroduktioner, och jag förstår inte varför det ska ses som att man ger upp eller misslyckas. I många fall är det nog dessutom bättre för bolagen.”

En strukturaffär mellan Oppido och Torget har ni redan rott i land, vilket fått folk att undra hur Spångbergs lyckats lura på Posten ett bolag utan vare sig varumärke, lönsamhet eller omsättning. ”Jag kan inte förstå vad vi skulle lurats med. Kombinationen är perfekt och företagen kompletterar varandra väl. Det är en ganska arrogant livssyn om man tror att det är så lätt att föra människor bakom ljuset och dessutom lite fascinerande att folk tror att Kjell sitter och gör klipp hela tiden som någon slags Gordon Gekko. Enda vägen till ett klipp är en bra affär och det åstadkommer man bara genom hårt arbete.”

Vilka vill ni bli av med och vilka vill ni behålla? ”Vi kommer att prioritera bolag där vi är stora ägare som till exempel Wideyes, Linq och Acti och vars affärer är på väg in i ett stabilare skede, till exempel Prenax. Dessutom planerar vi ett par nyinvesteringar, främst inom mobilt internet och wireless. Däremot ligger det inte i vår strategi att ha noterade bolag varför vi gått ur Letsbuyit, QXL och A Brand New World där vi ändå var relativt små ägare.”

Via Boathouse är ni delägare i Icon Asien, hur ser ni på den investeringen? ”Vi äger bara 5 procent av bolaget och är inte aktiva i det. Som vår strategi ligger idag är det troligt att vi inte vi kommer att gå in djupare i bolaget.” Hur är det med er egen kapitalförsörjning, så sent som i november talades det om en omfattande emissionsrunda? ”Det finns inga konkreta planer just nu. Man får göra en avvägning mellan kapitalbehovet och värderingen på bolaget, eftersom det inte är ett akutläge, varför skulle vi göra en emission till nuvarande värderingsnivån?”

Börsens mest kändistäta ägarlista?

Ägare Antal aktier Kjell Spångberg, riskkapitalist 93 785 450 Tedde Jeansson, finansman 440 000 Johan Rapp, finansman 136 500 Urban Jansson, f d VD Ratos 109 000 Ulf Jonströmer, riskkapitalist 100 000 Martin ”E-type” Eriksson, artist 39 950 Carl-Johan Bonnier, ordf. Bonniers 21 600 Carl Palmstierna, riskkapitalist 20 000 Erik Åsbrink, styrelseproffs 15 000 Leif Johansson, VD Volvo 10 000 Christer Zetterberg, f d VD Volvo 10 000 Peter Sandberg, f d VD ET 10 000 Åke Plyhm, vice VD, Tietoenator 10 000 Mariana Burenstam-Linder, direktör, SEB 9 850 Sören Gyll 9 650 Christer Gardell, VD Custos 5 000 Kjell A Nordström, guru 4 950 Micael Bindefeld, PR-agent 4 100 Lars Otterbeck, VD SPP 4 100 Ebba Blitz, f d programledare 3 600

Källa: VPC

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.