Fondavgifterna har pressats – många fonder är dock fortsatt dyra

Svenska sparare betalade 35 miljarder kronor i fondavgifter under 2020, rapporterar Svt.
Aktier, Fonder
Foto:TT
År 2020 blev ett rekordår för fondsparande i Sverige. Samtidigt som den totala fondförmögenheten har ökat har avgifterna för fonder pressats. År 2019 låg den genomsnittliga fondavgiften på 1,38%. Under de senaste åren har avgifterna på fonder generellt och indexfonder i synnerhet minskat.

Enligt Svt är dock många fonder fortfarande dyra och inte värda den avgift som tas ut. Ett exempel som Svt lyfter fram är Nordeas Strategafonder som under 2020 drog in 1,5 miljarder kronor till banken.

Strategafonderna är några av Sveriges största fonder och förvaltarna hanterar över 110 miljarder av kundernas pengar. Det finns i dagsläget fem Strategafonder varav de två dyraste tar ut en avgift på över 1,6% att jämföra med genomsnittet på liknande fonder som kostar 1,31%. Enligt Svt har ingen av de fem Strategfonderna slagit sitt jämförelseindex under de tio senaste åren.

Svt har kontaktat Maria Rengefors som är fondchef på Nordea.

”Jämförelseindex inte är den bästa jämförelsen eftersom den inte tar hänsyn till några avgifter som krävs för att driva en fond. Jämför man i stället ”liknande fonder” har Strategafonderna presterat bättre än genomsnittet”, kommenterar Rengefors.