FONDER: H&Q informerar bäst

Både börsföretagen och fondföretagen skickar i augusti ut sinahalvårsrapporter. Mest uppmärksamhet får självklartbörsföretagen, eftersom ny information från dem ofta påverkaraktiekurserna.

Fondernas rapporter påverkar däremot inte aktiefondernas värde(som avgörs av förvaltarna och de aktier de väljer). Men det ärförstås ändå viktigt att fondspararna får bra information.Affärsvärlden har därför läst igenom och satt betyg påfondföretagens rapporter.Betygsättningen gäller sju olika typer av information: innehav,avkastning, köp och försäljningar, motiveringar i text,ansvariga personer, risk och kostnader. Högsta möjliga betyg är40.

Catella i botten

Bäst på att informera sina fondsparare är Hagströmer & QvibergFonder, med 36 poäng. Sämst är Catella, som bara får 14 poäng.Den som jämför dessa två rapporter ser att skillnaden är mycketstor. Hagströmer & Qviberg berättar om sina 12 fonder på 88sidor fyllda av detaljer. Catella berättar om sina fyra fonderpå tio sidor som innehåller ganska mycket luft. Till försvar förCatella bör sägas att företaget startade sina fonder för baraett och ett halvt år sedan.Jämförelser kan även göras bakåt i tiden. Detta är nämligen denartonde betygsättningen som Affärsvärlden gör av aktiefondernasrapporter. Första gången var 1991 och den förra finns i nummer17/1999. Jämfört med början av 1990-talet har informationenblivit mycket bättre. Fast det senaste halvåret har, som synes itabellen, betydligt fler fondföretag sänkt än höjt kvaliteten påsin information. Tolv har tappat poäng, medan bara sju harförbättrat sina rapporter.Delvis beror det på att vissa fondföretag har för vana att läggamer krut på helårsrapporterna. Det bästa exemplet på det ärDidner & Gerge, som tappar hela 12 poäng genom att precis somförra året skicka ut en halvårsrapport som bara består av ettenda hopvikt A3. Catella gjorde en rejäl förbättring ihelårsrapporten för 1998, men har nu halkat ned till sistaplatsen. Även SPP, som tidigare låg i toppen, har halkat bakåtrejält. Trevise var bäst förra gången, men har tappat från 37till 31 poäng.Störst förbättringar har Skandia och Carlson gjort. Skandiaavancerar därmed till delad andra plats och Carlson har tagitsig upp från sista platsen till mitten av klungan. ÄvenS-E-Banken har ansträngt sig mer än tidigare, vilket gör att detnu är Nordbanken som är sämst av de fyra storbankerna.

Vad äger de?

Det är, som sagt, sju typer av information som Affärsvärldenletar efter i fondrapporterna. Mest grundläggande är väl attaktiefonderna talar om vilka innehav de har. Andelsägarna villrimligen veta vilka aktier de (indirekt) äger och hurfördelningen ser ut mellan länder och branscher. Det är ocksåbra om förvaltarna redovisar hur mycket de har betalat föraktierna, vilket brukar kallas anskaffningsvärde. Affärsvärldenger extra poäng för diagram som beskriver innehaven, eftersomdet är lättare att hitta det intressanta i diagram än i entabell.Minst lika intressant för fondspararen är förstås vilkenavkastning fonden har givit. Affärsvärlden ger poäng för diagramsom visar utvecklingen över flera år, samt tabeller som visarvarje år för sig. Men för att kunna bedöma hur bra förvaltarenhar lyckats behövs förstås jämförelser med relevanta börsindex.På detta område har fondföretagen blivit betydligt bättre desenaste åren, men fortfarande är det bara drygt hälften som ävenjämför fonderna med totalavkastningsindex (som inkluderaraktiernas utdelningar).Den tredje typen av information gäller fondens köp ochförsäljningar. Fortfarande är det många som bara talar om de femstörsta nettoköpen och de fem största nettoförsäljningarna,vilket ger en dålig helhetsbild av vad förvaltaren har gjort.Allt fler sammanställer dock sex tabeller (nyköp, ökat,avyttrat, minskat, nettoköp och nettoförsäljningar) somtillsammans innehåller samtliga affärer och då får läsaren enbra överblick. Nästan alla redovisar numera nyckeltaletomsättningshastighet, och några har dessutom ställt omsättningeni relation till transaktionskostnaderna, så att andelsägaren kankontrollera att courtagekostnaderna är rimliga.

Vi söker förklaringar

Fast tabeller i all ära, alla siffror är inte mycket värda ominte förvaltaren även skriver en text som förklarar ochmotiverar. Numera är det 9 av 40 poäng som beror på texternaskvalitet. Affärsvärlden letar efter förklaringar till varförfonderna gått bättre eller sämre än index, motiveringar av köpoch försäljningar, förklaringar till varför portföljerna i dagser ut som den gör, diskussioner av fondernasomsättningshastighet och därmed deras totalkostnader,beskrivning och förklaringar av fondernas risktagande, bådetotalt och jämfört med index, samt slutligen förvaltarnas planerden närmaste framtiden.Information om de ansvariga förvaltarna är det femte området.Vad heter de, vilka fonder sköter de, ålder, utbildning,erfarenhet, egna innehav i fonderna, med mera. Två tredjedelarav fondföretagen får numera full poäng på detta område, endrastisk förbättring jämfört med för fem år sedan då många inteens talade om vem som förvaltade vilken fond.

Fondernas risker

Fondernas risktagande är också viktigt. Här ger fondföretagenstadigt allt bättre information till fondspararna och nu är detbara sex fondföretag som inte får full poäng på detta område.Slutligen bör kunderna få veta tillräckligt mycket omfondsparandets kostnader. Affärsvärlden skapade för två år sedannyckeltalet totalkostnadsandel (TKA) och det är glädjande att seatt nästan alla fondföretag numera redovisar detta nyckeltal.Däremot saknas det fortfarande på många håll resultaträkningar ihalvårsrapporterna. Tänk om det fanns börsföretag som skickadeut halvårsrapporter utan resultaträkning, vilket ramaskri detskulle bli bland ägarna. Fast precis som när det gällerbörsföretag, så är det främst noterna till resultat- ochbalansräkningarna som är intressanta.

Bonuspoäng

Utöver de sju typerna av information ges minuspoäng om något ärdåligt och bonuspoäng för nya typer av bra information. Folksamhar denna gång fått bonus för en sammanfattning kallad Fondernai korthet och ett litet avsnitt som heter Vilka fonder fick mestpengar. Folksam har för övrigt just bytt format från A2 (sammastorlek som DN och SvD) till A5 (pocketbok), medan de flestaandra håller fast vid A4 (samma storlek som Affärsvärlden).Ansvar och Aragon har fått minuspoäng för att deras rapporterinte skickades ut före den sista augusti (som lagen kräver).Carlson har fått ett bonuspoäng för en bra genomgång kallad Såhär förvaltar vi dina fonder och Robur har fått ett extra poängför en intressant Avkastningsanalys som visar hur avkastningenjämfört med index har uppkommit i de breda fondtyperna.

BILDTEXT: Peter Friberg, VD för Hagströmer & Qviberg Fonder, är åter bästigen på att informera sina fondsparare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.