Fondesset varnar: Här finns riskerna på börsen

Fondförvaltaren Neil Woodford varnar för en krasch på aktiemarknaden. ”Det finns så många blinkande varningslampor att jag har tappat räkningen”, säger han.

Neil Woodford har gjort sig känd som en framgångsrik kapitalförvaltare genom att förutspå krisande branscher. Innan finanskraschen 2007 undvek han helt att investera i bankaktier och innan it-kraschen 2001 höll han sig långt borta från tekniksektorn.

Nu varnar han för att världens aktiemarknader kan vara på väg in i den värsta kraschen någonsin. Det finns flera anledningar att vara försiktig på börsen, menar Neil Woolford.

– Det kan vara bitcoin som når över 10 000 dollar, historiskt låg volatilitet eller ETF:er som lockar till sig enorma kassainflöden. Det finns så många blinkande varningslampor att jag har tappat räkningen, sa han till Financial Times i förra veckan.

Han sa också att de nuvarande värderingarna på börsen motsvarar bubblor som han ”bara har sett två eller tre gånger i min investerarkarriär”. Hans strategi är att sälja upphaussade aktier och istället köpa brittiska aktier som har nedvärderats på grund av Brexit, så som brittiska byggutvecklare och banker.

– Under it-bubblan var det de traditionella aktierna som blev djupt undervärderade och i dag i den brittiska aktiemarknaden är det de hushållsnära aktierna, sa han till Financial Times.

Neil Woodford förvaltar kapital till ett värde över 15 miljarder pund. Hans st��rsta fond har presterat dåligt hittills i år, men fondförvaltaren tror att hans strategi så småningom kommer bära frukt.

– Jag är helt övertygad om att fonderna som jag förvaltar kommer gynnas när bubblan spricker – vilket den oundvikligen kommer att göra.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.