Fondskolan

Affärsvärldens tio råd till fondsparare.

Många sparare väljer fonder för att de inte tycker sig ha tiden, pengarna och modet som krävs för aktier och lämnar därför över jobbet till ett proffs som ska ge dem en hög avkastning. Stämde det på dig? Trodde du att det var dina egna tankar? Det var i själva verket budskapet i all fondmarknadsföring, som du möjligtvis har köpt med hull och hår.

Men är det inte bra argument? Nja, ska man välja fonder på ett försvarbart sätt tar det nog sin lilla tid. Bara i Fondindikatorn finns drygt 700 fonder att välja mellan, vilket kan jämföras med knappt 300 aktier på Stockholms Fondbörs.

Pengarna, däremot, är ett fullgott skäl. Fonder gör att småsparare kan investera över hela världen med mycket små medel. Få fondbolag kräver en minimiinvestering och där den finns kan den ofta undvikas genom månadssparande.

När det gäller modet kan man krasst konstatera att den som investerar i branschfonder och på outvecklade marknader, såsom den ryska, tar minst lika stora risker som den som investerar i enskilda aktier.

Och till sist misslyckas dessvärre proffsen ofta på grund av fel timing och höga kostnader. Din förvaltare har inte gjort ett bra jobb bara för att han givit dig en avkastning som överstiger bankräntan, om han samtidigt haft en sämre avkastning än snittet på den marknad han investerar på.

Så helt enkelt är det alltså inte att fondspara och man måste ta ett visst eget ansvar. Nedan följer tio råd från Affärsvärlden hur man kan förbättra sitt fondsparande.

1. Amortera först

Att belåna aktier (oavsett om man äger aktierna direkt eller indirekt via fonder) ger ett onödigt högt risktagande. Detta gäller oavsett vilket ändamål man lånat för. Aktier plus bostadslån ger samma effekt och därför bör man om man har lån i första hand spara genom att amortera. Avkastningen blir då den ränta man slipper att betala i framtiden.

Med en mycket stark börsutveckling under senare år kan rådet tyckas fel, men historien säger mycket lite om framtiden. Och få vågar hoppas på en lika stark börs framöver. I högkonjunktur stiger räntorna. Det gör i sin tur att avkastningskravet på börsen ökar och att kurserna justeras ner. I så fall har man dubbelt att vinna genom att amortera först.

2. Lyssna inte på bankmannen

Ta inte första bästa råd från första bästa bankman. För risken är stor att vinsten i en säljkampanj är viktigare för bankmannen än att hjälpa dig med ett genomtänkt investeringsbeslut.

Det är dessutom osannolikt att bankmannen skulle ge dig rådet att amortera istället för att köpa fondandelar. Gjorde han det skulle han gå miste om två inkomstkällor: räntan på lånet och förvaltningsavgiften från fonden. Det är ännu mindre troligt att han rekommenderar någon av konkurrenternas fonder, även om den egna fonden är sämst i klassen.

Så om du vill få råd innan du investerar i en fond är det en bra idé att besöka minst en handfull banker och att använda oberoende rankningslistor, som Affärsvärldens Fondindikator. Och, kom ihåg: om bankmannen ger ett köptips utan att förhöra sig om din totala ekonomi är det bara att vända på klacken och gå.

3. Bestäm riskprofil

Betrakta dina tillgångar som en portfölj och inte en massa separata investeringar. Glöm inte skuldsidan (punkt 1). Jobbar du på Ericsson samtidigt som du ärvt aktier i bolaget, köpt personalkonvertibler och sparar i en svensk indexfond som följer OMX är det dags att fundera på vad som händer om Ericsson inte lyckats ta fram tredje generationens mobiltelefoner. Din exponering mot Ericsson är mycket stor.

Det krävs hög riskprofil för chansen att vinna stort, men det ger samtidigt lika stora utsikter för platt fall. Tänk på att det krävs en uppgång på 100 procent för att ta igen ett tapp på 50 procent.

Punkta upp dina sparmål. Pengar du behöver inom ett år kan sitta kvar på sparkontot. Därefter gäller att ju längre fram sparmålet ligger, desto högre risk kan man ta, men lägg aldrig alla ägg i en korg.

4. Utnyttja PPM

Se över risken i portföljen med jämna mellanrum. En portfölj kan växa ur fokus till följd av att olika marknader utvecklas olika. Om andelen aktier ökar drastiskt, ökar risken i samma utsträckning. Det är en riskutveckling som sannolikt är tvärtemot regeln – ju kortare till sparmålet desto lägre risk.

Dessvärre måste man plocka fram vinster och betala reavinstskatt när man viktar om den totala portföljen. Till nästa höst ska emellertid svenska folket välja fonder till premiepensionen i det nya allmänna pensionssystemet. Inom premiepensionen, som utgör 2,5 procent av din bruttolön, är det gratis att byta fonder. Det blir ett ypperligt instrument för att balansera totalportföljen.

Alternativt kan man köpa en blandfond. Fondbolaget ser till att risken är ungefär den samma alltid och de betalar inte skatt när de köper och säljer aktier. Vill man att risken ska minska över tiden kan man köpa en generationsfond istället.

5. Köp breda fonder

Somliga har ambitionen att skapa en diversifierad portfölj själva genom att välja de förvaltare som är skickligast på respektive område, men risken är stor att motivationen dalar. En sådan portfölj blir då lätt vildvuxen. Skött på rätt sätt innebär det massor av pappersarbete. Placera därför en stor del, kanske 80 procent, av ditt sparande i breda fonder som global- och blandfonder.

Krydda möjligen portföljen med högriskfonder om du har långt kvar till sparmålet. Dessa bör du lägga inom premiepensionen för att skattefritt kunna kliva ur dem om du börjar tvivla på valet.

En annan anledning att välja breda fonder är att smala fonder, som branschfonder och länderfonder, sällan ger betalt för risken i det långa perspektivet. Trots det blir fonderna som lanseras allt smalare i sina inriktningar. Tänk dock på att den bästa tidpunkten för banken att lansera en smal fond sällan är densamma som för en sparare att köpa den.

Japanfonderna i slutet av 1980-talet och Rysslandsfonderna för ett par år sedan är exempel på fonder som lanserades på historiska avkastningskurvor som inte var uthålliga. Det senaste exemplet i ordningen kan vara internetfonderna.

6. Köp fonder med låga avgifter

Det är svårt att spå hur en förvaltare eller ett fondbolag kommer att lyckas tio år framöver. Mycket kan inträffa som påverkar detta. Skickliga förvaltare och analytiker kan sluta. Avgifter, däremot, är ganska konstanta över tiden och därför ska man köpa fonder med låga avgifter.

Indexfonder har låga avgifter och överträffar alltid vanliga börsindex (eftersom index räknas utan utdelningar och utdelningarna är större än avgifterna). Dessutom gör indexfonderna få affärer, vilket även ger låga transaktionskostnader.

Aktivt förvaltade fonder, som tar en procentenhet högre avgift per år måste lyckas motsvarande bättre för att ge samma avkastning under hela sparperioden. Det är en tuff uppgift och dessvärre är det mycket få aktivt förvaltade fonder som slår marknadssnittet under längre mätperioder.

Betala inga köp- och säljavgifter. Dessa tas ut för att täcka rådgivningskostnader. Har du inte fått någon rådgivning ska du inte betala avgiften. Åtminstone köpavgiften är i regel förhandlingsbar.

7. Köp utlandsregistrerade fonder

Till skillnad mot svenska räntefonder behöver inte Luxemburg- och Finlandsregistrerade fonder lämna någon utdelning. På så sätt uppstår en skattekredit. I Sverige däremot måste hela avkastningen delas ut och därmed beskattas varje år. Fördelarna med en skattekredit som kan förränta sig blir större ju längre pengarna står inne. Detta gäller i viss utsträckning även för aktiefonder.

Dessutom finns det, även om inte årets budgetproposition bjöd på några sänkningar, en möjlighet att kapitalskatten justeras ner i framtiden och då är det en fördel om man sparat så mycket av reavinsten som möjligt.

8. Köp små fonder…

…hos stora förvaltare. Stora fonder är trögrörliga. Om en förvaltare har många fonder med liknande inriktning ska du köpa den minsta eller den som lanseras hårdast av dessa. Detta för att fondbolag alltid vill ha fonder som toppar olika rankningar och är därför beredda att ta till en del knep (som de givetvis inte talar högt om).

Antalet goda affärer på börsen är begränsade och ett sätt att få en fond som toppar listorna är att lägga de bästa affärerna i en och samma fond. Ju mindre den fonden är, desto större blir utväxlingen på avkastningen.

En intressant fond i sammanhanget är SEB Småbolag Chans/Risk. Peter Rönnström har mycket framgångsrikt förvaltat SEB:s båda småbolagsfonder. Vid SEB:s många fondfusioner nyligen slogs den största av dessa (förmögenhet 3.874 miljoner kronor) ihop med en småbolagsfond som tillkom vid köpet av Trygg Hansa.

Den mindre av dessa (296 miljoner kronor) bytte namn till SEB Småbolag Chans/Risk. Chans/ Riskkonceptet innebär att fonden ska ha något färre innehav som ska bygga på SEB:s starkaste analyser.

9. Utvärdera förvaltaren

Att fonden ska ha haft en god avkastning är en självklarhet, men fonder väljer inte aktier. Det är det förvaltare som gör. Därför är det förvaltaren man ska utvärdera snarare än fonden. Lång och god historisk avkastning, men med en ny oprövad förvaltare säger mycket lite om fondens framtid. Affärsvärlden markerar förvaltarbyten med en parentes runt betyget.

En duktig förvaltare är en förvaltare som har en jämn överavkastning i förhållande till jämförelseindex. Inte någon som slår stort ibland och förlorar stort däremellan. Därför bör man utvärdera förvaltaren på många olika tidsperioder. Gärna på årsbasis.

10. Läs Affärsvärlden

Fondindikatorn, som följer på sidorna 36-59 här efter (se den tryckta tidningen, nummer 41/1999), kan hjälpa dig att följa råden ovan. Därtill kommer en uppsjö av artiklar varje vecka som analyserar olika skeenden inom såväl politik som mikro- och makroekonomi och håller dig uppdaterad så att du kan fatta rationella investeringsbeslut. Av Fondindikatorn framgår bland annat fondernas avgifter, registreringsland (en stjärna efter namnet betyder att den är utlandsregistrerad) och om de har bytt förvaltare under de två senaste åren.

Avkastning, risk och avgifter är dessutom sammanvägda i ett betyg som förenklar en jämförelse. Fondbetygen kan även vara ett hjälpmedel att skapa en konstruktiv diskussion med en bankman. Det går snabbt och lätt att slå upp köptipsen och kontrollera hur dessa fonder har klarat sig i förhållande till konkurrenterna.

Se även artikeln Aktieskolan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF