Fondspararna lämnar förnyelsebar energi

I mars sålde spararna av fonder inom förnyelsebar energi, visar siffror från såväl Avanza som Nordnet.
Nordnet och Avanzas sparkeonomer
Frida Bratt och Nicklas Andersson. Foto: Foto: Nordnet, Fredrik Sandborg/TT och Avanza.

Trots stigande långräntor och problem med vaccinationsutrullningen har Stockholmsbörsen bjudit på en urstark start på börsåret.

”Allt fler bedömer att vi närmar oss slutet på pandemin och tror att det finns en god sannolikhet för en rivstart av världsekonomin. Den tron har gett både stigande långräntor och inflationsoro, faktorer som tagit över stafettpinnen vad gäller orosmoln som globala förvaltare listar. I det klimatet är det många som favoriserar mer exponering mot traditionell industri och värdebolag, vilket Stockholmsbörsen ger”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Sverigefonder Gröna energifonder
Globalfonder Teknikfonder
Tillväxtmarknadsfonder Miljöfonder
Nordamerikafonder Fastighetsfonder
Energifonder Ädelmetallsfonder

Han påpekar att mer traditionell industri inte har inte hängt med favoriterna teknikfonder och förnybar energi den senaste tiden. Nu syns det dock en tydlig rotation tillbaka till mer traditionell industri på bekostnad av fjolårets vinnare.

Spararna positionerar sig mot en bred återhämtning

Varannan fondkrona hos Avanza gick till Sverigefonder under mars. Även globalfonder och tillväxtmarknadsfonder var populära.

”Under fjolåret var det nischfonder som ofta tillhörde favoriterna men nu ser vi att privatspararna målar breda penseldrag. De flesta fondportföljerna med en god riskspridning innehåller exponering mot Sverige, världen och tillväxtmarknader. Det är tydligt att privatspararna positionerar sig mot en bred återhämtning”, säger Nicklas Andersson.

Även hos Nordnet syntes ett intresse för globalfonder.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Handelsbanken Hållbar Energi
Länsförsäkringar Global Indexnära Thematica – Future Mobility
Swedbank Robur Ny Teknik BNP Paribas Energy Transition
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Case Fair Play
Swedbank Robur Access Asien BGF Next Generation Technology
TIN Ny Teknik Carnegie Corporate Bond
SPP Aktiefond Global Franklin Gold & Precious Metals
Spiltan Räntefond Sverige JPM China
SPP Aktiefond USA Gladiator
AMF Aktiefond Småbolag BNP Paribas Energy Transition

”Breda globalfonder fortsätter att vara favoriter i månadssparandet. Under en tid har vi sett att aktivt förvaltade fonder blivit mer populära bland spararna, men nu flyttar indexfonderna fram positionerna igen”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Spararna lämnar förnyelsebar energi

Gröna energifonder hör till månadens mest sålda fonder, både hos Nordnet och Avanza.

”Den globala omställningen mot förnybar energi har lockat många privatsparare den senaste tiden. Så till den milda grad att jag pratade om bubblig terräng efter paraboliska uppgångar när jag sammanfattade fondhandeln i januari. Nu ser vi att en av fjolårets vinnarkategori finansierar rotationen mot Sverigefonder. Jag anar att det är en sund ombalansering vi ser”, säger Nicklas Andersson.

”Vi har en enorm ESG-hajp bakom oss, med värderingar som stigit flera hundra procent i vissa bolag. Men det ligger i sektorns natur att det handlar om förhoppnings- och tillväxtbolag, och det är ju just sådana som tagit stryk den senaste tiden i rotationen mot ’gammelbörs’”, säger Frida Bratt.

Hos Nordnet syns dessutom en flykt från Kinafonder.

”Kinafonder har haft det tufft den senaste tiden, där techfrossan i USA smittat av sig på kinesiska teknikbolag. Men framför allt finns en oro för tillbakadragande av coronarelaterade stimulanser, eftersom landet ju ligger långt fram i återhämtningen”, säger Frida Bratt.