För få styrelsekvinnor ska ge böter

Svenska bolag riskerar att betala höga vitesbelopp om de inte har tillsatt 40 procent kvinnor i sina bolagsstyrelser inom ett år. Redan nu uppger justitieministern Morgan Johansson att regeringen håller på att utforma ett förslag till en tvingande kvoteringslag. Det skriver Sveriges Radios Ekot på fredagen.

”Det innehåller ett krav på att bolagsstyrelserna ska innehålla minst 40 procent kvinnor. Och sedan får man då överväga vilka sanktionsmöjligheter det ska finnas om man inte lyckas uppnå det, och där har vi inte tagit ställning än”, uppger Morgan Johansson till Ekot.

Det var i samband med socialdemokraternas regeringsförklaring i oktober 2014 som Stefan Löfvens lovade att presentera ett förslag till kvoteringslag för börsnoterade bolag. I dagsläget uppskattas andelen kvinnor i bolagsstyrelser uppgå till 30 procent, men om inte andelen ökar ytterligare så kommer regeringen att införa en tvingande kvoteringslag där vitesbeloppet kan uppgå till drygt en kvarts miljon kronor, skriver Ekot.

Om det skulle ske en votering på förslaget i dag skulle både Miljöpartiet och Vänsterpartiet stå bakom idén. Däremot skulle varken de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna rösta för förslaget. Det framgår av en rundringning utfört av Ekot.

”Jag tänker nog att tiden får verka. Vi har ju som sagt satt ut en kontrollstation till år 2016, då vi ska se hur det ser ut i bolagsstyrelserna. Så de partier som det rör sig om har ju ett år på sig att diskutera igenom det här en gång till”, säger Morgan Johansson enligt Ekot,

Vidare säger justitieministern att alla de partier som vill ”kalla sig feministiskt” måste vara med om att ”riva bort det här glastaket – annars blir det bara tomma ord”.

”Kvotering finns i Norge, och är beslutat i Tyskland. EU-kommissionen driver frågan på europeisk nivå. Så allt fler vill riva glastaket”, skriver även Morgan Johansson på Twitter.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.