För trångt på linjen
Historien om Glocalnet startade under it-yrans dagar då grundaren Stefan Krook skulle konkurrera med de stora teleoperatörerna med hjälp av ip-teknik. Nu är den sedan länge borta och Krooks roll reducerad till en plats i styrelsen och ett par procents ägande. Men kvar är konkurrensen.
Glocalnet bytte skepnad i slutet på förra året då man köpte Telenors svenska privatkunder. I ett slag mer än fördubblades antalet kunder och Telenor blev största aktieägare. Dessutom tog Telenor över som leverantör av teletjänsterna. Glocalnet står för marknadsföring, kundtjänst och fakturering, Telenor för produkten.
Vid halvårsskiftet hade Glocalnet 450 000 kunder, vilket var 20 000 fler än kvartalet innan och 26 000 fler än vid årsskiftet. På fasttelefoni hade Glocalnet ett framgångsrikt första halvår med 45 000 nya aktiva användare. Problemet är bara att samtidigt har internetkunder med enklare anslutning hoppat av, vilket drog ned ökningen av antalet kunder till drygt fem procent första halvåret.
Glocalnet erbjuder också bredband samt mobiltelefoni men än så länge utgör verksamheterna mindre än tio procent av omsättningen. Till skillnad från vad som gäller inom fast telefoni så har Glocalnet inte lyckats öka de kundgrupperna det första halvåret. Hur nöjda de 30 000 bredbandskunderna är bör visa sig under året då bindningstider börjar löpa ut.
Från att ha dragits med förluster sedan starten visade Glocalnet svarta siffror det andra kvartalet i år. Det mesta talar för att bolaget ska kunna upprätthålla lönsamheten framöver. Men det räcker inte för att motivera dagens aktiekurs. Börsvärdet på runt 640 miljoner kronor diskonterar en tillväxt som det är svårt att se hur den ska åstadkommas, åtminstone utan att marginalerna eroderas.
Liten spelare
Glocalnet är visserligen Sverigetrea på marknaden för fast telefoni, men ändå en mycket liten spelare jämfört med Telia Sonera och Tele2. Marknaden för fast telefoni krymper snarare än växer och konkurrensen där, liksom på de växande bredbands- och mobiltelefonimarknaderna, är oerhört tuff.
Inte bara Telia har lovat att gaska upp sig och börja satsa mer på marknadsföring och kundvård för att stoppa flykten. Aktörer som Vattenfall ökar också tempot. För att kunna hänga med krävs både finansiella muskler och volym. Glocalnet har brist på båda. Därför ser tillväxtmöjligheterna rätt bleka ut, utom inom fast telefoni. Åtminstone om lönsamheten ska bibehållas.
Att bolaget kan värva kunder inom fast telefoni har Glocalnet bevisat. Men även om det blir fler lika lyckade kvartal som det senaste, så räcker inte det för att nå den lönsamhet som diskonteras i aktiekursen. I synnerhet inte mot bakgrund av den osäkerhet som ryms i varje prognos.
I år bör Glocalnet omsätta närmare 800 miljoner kronor och generera en vinst före skatt på 37 miljoner kronor. Men med tanke på konkurrenssituationen och prispressen blir det nog svårt att öka försäljningen mer än 10 procent nästa år. Genom skalfördelarna i systemet bör bolaget kunna öka vinsten mer än så, till 42 miljoner kronor. Kassaflödet blir några miljoner högre, men bara om man lyckas undvika ökade investeringar för att expandera systemen.
Det ger obekväma vinstmultiplar, givet den konkurrens som råder på marknaden. I år är p/e-talet 17 före skatt för att sjunka till runt 15 nästa år. De som satsade på aktien när det var som värst för Glocalnet ska gratuleras till en makalös uppgång, men nu är det dags att kliva av.
En faktor som håller aktien under armarna är chansen till en strukturaffär. Ett bud från Telenor på hela bolaget är en möjlighet men blir knappast av på nuvarande kurs.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.