Företagsledaren som samlar kapital till fredpristagaren

Den svenske entreprenören Peter Rothschild driver sedan ett år en insamling av pengar till det sjukhus där årets fredspristagare till Alfred Nobels minne verkar. "Han är fantastisk, han har räddat tusentals kvinnor", säger Peter Rothschild.

Peter Rothschild är företagsledaren bakom två av de senaste årens börssuccéer, bioteknikbolagen Biogaia och Infant Bacterial Therapeutics. För ett år sedan läste han av en händelse att den svenska biståndsorganisationen Sida och andra bidragsgivare i Europa har dragit ned på bidraget till Panzi Hospital där årets fredspristagare Denis Mukwege är chefsläkare.

– Anledningen var några nya EU-direktiv som går ut på att man inte ska stötta driften av sjukhus och liknande funktioner. Så det har uppstått ett hål i deras budget. Jag var väldigt upprörd över det eftersom han gör ett fantastiskt arbete när han räddar dem efter att de har utsätts för sexuellt våld.

– Det tyckte jag var en lovvärd insats. Så då bildade vi en förening för att försöka fylla det där gapet som Sida och andra har lämnat.

Hur stort är budgetgapet?

– Det är inga jättesummor, vår målsättning är att samla ihop 3,5 miljoner kronor. Jag är kritisk mot Sida och UD som avbrutit hjälpen.

Är han en värdig Nobelpristagare?

– Ja. Han är fantastisk. Han har hotats till livet. Ändå har han gjort det jobb han gjort på sjukhuset, under många år har han räddat tusentals kvinnor.

När beskedet om de norska Nobelkommitténs val av fredspristagare offentliggjordes på fredagen höll Peter Rothschild på att sammanställa arrangemangen kring ett möte med Denis Mukwege som var bestämt sedan tidigare.

– Vi träffades fösta gången för ett år sedan. Den tredje december kommer han upp hit igen. Vi visste ju inte att han skulle få Nobelpriset, men den tredje december har vi ett möte med honom där vi har en medlemsträff och för alla som är intresserade.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.