Förmiddagens börsvinnare

Stockholmsbörsens index inledde onsdagen något högre för att tidigt vända ned till marginellt under nollstrecket.

I Europa var storbolagsindexnoteringen -0,1 procent för Frankfurt, +0,1 procent för London och -0,2 procent för Paris. EMU-medlemmen Greklands skuldkris dröjer sig kvar i blickfånget när EMU:s finansministrar i dag återigen ska nöta finansieringsfrågan vid ett extrainsatt möte inom eurogruppen.

Bland de svenska börsbolagen tappar Loomis på vd:ns avgång.

Breda SIX Generalindex sågs klockan 09.50 0,1 procent lägre vid 507 medan storbolagsindexet OMXS30-index var ned 0,1 procent till 1.619.

Omsättningen var 1,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och summerade till 2,2 miljarder när man inkluderar de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Greklands ekonomiminister George Stathakis uppger på onsdagen sig tro på att ett avtal kommer att kunna undertecknas vid torsdagens EU-toppmöte. Därefter måste avtalet godkännas av Greklands parlament så snart som möjligt enligt Stathakis. Det rapporterade Reuters. Enligt Stathakis  finns det inte någon chans till att Grekland kommer att ansöka om en förlängning av dess räddningsprogram.

IMF:s chef Christine Lagarde ska under måndagen inför styrelsen för valutafonden ha sagt sig vara optimistisk till att nå ett avtal med Grekland, och att Grekland därmed förväntas betala de 1,5 miljarder euro till IMF som förfaller till betalning den 30 juni. Detta enligt en Bloomberg-källa i en artikel från tisdagen.

På andra sidan Atlanten hölls New York-börserna i går kväll tillbaka av stigande amerikanska räntor och stärkt US dollar efter amerikanske centralbanksledamoten Jerome Powells signaler om att en första räntehöjning från Federal Reserve kan komma i september.

I bolagsflödet uppger Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg till Dagens Industri att en försäljning av affärsområdet Volvo Anläggningsmaskiner, VCE, varken är mer eller mindre aktuell efter att Martin Lundstedt tagit över vd-posten efter Olof Persson.

Volvo kan samtidigt få stöd av att Goldman Sachs analytiker höjt sin rekommendation för aktien till köp, från tidigare neutral. Riktkursen justeras ned något, från 129 till 126 kronor.

Volvo noterades 1,5 procent högre till 111,60 kronor.

Goldmans analytiker sänker samtidigt Autoliv till sälj, från tidigare neutral. Här dras riktkursen ned från 126 till 119 dollar, där den nya riktkursen motsvarar cirka 981 kronor. Autoliv tappade 1,2 procent till 1.003 kronor.

Loomis meddelar att dess vd Jarl Dahlfors väljer att lämna sin anställning. Dahlfors kvarstår som vd som längst fram till årsskiftet och rekryteringsprocessen för ny vd till kontant- och värdehanteringsbolaget är påbörjad.

Därtill har Loomis koncernriskchef Martti Ojanen i tisdagens insynslista flaggat för en försäljning av 11.000 B-aktier, mer än hälften av hans tidigare innehav.

Loomis tappade 7,2 procent till 246,60 kronor.

Krisdrabbade olje- och gasbolaget PA Resources får anmärkning om oren revisionsberättelse i årsredovisningen för 2014. Aktien tappade 8,5 procent.

Affärsvärlden rekommenderar i senaste utgåvan av tidningen köp i ICA Gruppen, +0,8 procent, medan läsarna råds att avvakta med Nobia, -1,0 procent, och Sweco, -1,1 procent. Tidningen avråder till att teckna aktier i nästa veckas stora notering i vårdoperatören Capio.

I MQ, +2,1 procent, har styrelseledamoten Claes-Göran Sylvén nästan fördubblat sitt innehav enligt gårdagskvällens publicerade insynshandel.

På First North inleddes i dag premiärhandel i investeringsbolaget Pegroco Invests preferensaktie. Preferensaktien har inlett på 101 kronor, 1,0 procent över teckningskursen på 100 kronor per preferensaktie.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.