Forskargrupp kan ha upptäckt orsaken till Astra Zenecas vaccinblodproppar

"Triggern" bakom de extremt sällsynta blodproppskomplikationer som härrör från Oxford/Astra Zeneca-vaccinet kan ha upptäckts. Det visar ny forskning från ett forskarteam från Arizona University och Cardiff University, skriver Sky News.
Astra Zenecas vaccin
En spruta laddas med Covid-19 vaccin från Astra Zeneca ( AstraZeneca ) vid SUS vaccinationcentral i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
Forskarna säger att de tror sig ha identifierat hur ett protein i blodet attraheras av en nyckelkomponent i vaccinet, som sedan triggar en kedja av komplexa händelser som kulminerar i en extremt sällsynt biverkning.

”Vad vi har är triggern, men det finns många steg som måste hända härnäst”, kommenterar professor Alan Parker, en av forskarna vid Cardiff University.

I maj sade Storbritanniens läkemedelssäkerhetsregulator att det hade förekommit 242 koaguleringsfall och 49 dödsfall av totalt 28,5 miljoner administrerade doser av vaccinet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.